Inbeslagname van slaapzakken, grondzeilen en medicatie, de pastorie die met eieren werd bekogeld, betogingen van extreemrechts, doodsbedreigingen aan het adres van Pastoor Marechal, fysieke en verbale bedreigingen van de politie naar het adres van de vrijwilligers toe, razzia’s op het moment dat humanitaire hulp en voedselbedeling werd georganiseerd, invallen in de kerk en tijdens de medische consultaties: dat het werk van de vrijwilligers in Zeebrugge afgelopen jaren structureel werd bemoeilijkt is een understatement.
Dokter Pierre Cybulski van Dokters van de Wereld geeft elke maandagmiddag medische consultaties in de pastorie van Pastoor Marechal en zag met eigen ogen de gevolgen van het repressieve angstklimaat in zijn kabinet: “Naar verloop van tijd zag ik steeds minder mensen langskomen tijdens de consultatiemomenten van Dokters van de Wereld. Ik heb letterlijk consultatiedagen meegemaakt met nul patiënten. Niet omdat er niemand ziek was of er geen nood was aan medische hulp, wel omdat de migranten eenvoudigweg niet meer op consultatie durfden komen omdat ze wisten dat de politie systematisch langskwam op momenten dat de humanitaire hulp en medische consultaties werden georganiseerd. Liever ziek, ondervoed en onverzorgd blijven rondlopen dan het risico te lopen om gearresteerd te worden: dat was de dagelijkse teneur geworden in Zeebrugge. Toch ben ik week na week naar de zorgantenne gekomen. Al was het maar om te tonen: wij blijven op post en laten ons niet kennen.”
Dokters van de Wereld is erg opgelucht dat het nieuwe gemeentebestuur het plaatselijke beleid tegenover de migranten wil humaniseren: “Al jaren vragen wij om een humanitaire corridor in en rond de kerk en probeerden we aan het voormalige bestuur duidelijk te maken dat een medische consultatie en een tas soep echt niet zou zorgen voor een aanzuigeffect of overlast. Onze vraag tot overleg en dialoog viel jarenlang in dovemansoren. Daar lijkt nu eindelijk een eind aan te komen.”
“Komende weken staat overleg gepland met de vrijwilligers, ngo’s en politiek bestuur en zal Dokters van de Wereld samen met het plaatselijke bestuur en vrijwilligers bekijken hoe we kunnen bijdragen en helpen met de organisatie van een neutraal informatiepunt”, besluit Ri de Ridder, voorzitter van Dokters van de Wereld.
Afgelopen jaar kwamen 119 mensen op consult bij Dokters van de Wereld in Zeebrugge. 16 procent was afkomstig uit Soedan, 15 procent uit Iran, 14 procent uit Syrië en 8 procent uit Libië. De jongste patiënt was 16, de oudste 50 jaar.