Foto: Han Soete
Opinie -

Beste Luc Sels, deze beweging laat zich niet inkapselen door het establishment

Volgens rector Luc Sels neemt de KU Leuven haar verantwoordelijkheid als het over de klimaatproblematiek gaat. De universiteit moet meewerken - en werkt al mee - aan duurzame oplossingen. Nochtans zijn er grote vragen te stellen bij die stellingen.

vrijdag 1 februari 2019 17:12
Spread the love

Uiteraard is het een goede zaak dat de KU Leuven beweert duurzaamheid hoog in het vaandel te dragen. Het is echter weinig geloofwaardig om hier mee uit te pakken, wanneer de voorzitter van de Raad van Bestuur van de universiteit, Herman Daems, tegelijk ook voorzitter is van de Raad van Bestuur van BNP Paribas Fortis. Die bank investeert zo’n 30 miljard euro in fossiele brandstoffen en is daarmee de nummer één in België inzake het investeren in vervuilende industrieën. Of neem het feit dat de KU Leuven vorig jaar nog 100 miljoen euro aan investeringen had lopen in gemengde beleggingsfondsen waar fossiele brandstoffen deel van uit maken. ‘Duurzaamheid’ is op die manier geen effectieve beleidskeuze, maar gewoon een holle slogan die de universiteit een groen imago geeft.

“Het klimaatprobleem is met de juiste wetenschappelijke en technologische kennis oplosbaar”, aldus Luc Sels. Het feit is dat die kennis er vandaag al in overvloed aanwezig is. Gisteren nog lieten wetenschappers in een open brief weten dat ze de klimaatbetogers 100% steunen en ze pleiten voor ambitieuze en structurele maatregelen die nú genomen moeten en kunnen worden. En dat wil dus ook zeggen dat we vanaf nu het omgekeerde moeten doen van wat we al jaren doen: alle fossiele brandstoffen in de grond houden.

De stakende scholieren, de klimaatbetogers van vorige zondag, allemaal eisen ze ambitieuze maatregelen. Maatregelen die wel moeten ingaan tegen de belangen van de vervuilende industrie, van de banken die investeren in fossiele brandstoffen, van de 100 grootste multinationals die verantwoordelijk zijn voor 71% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De beweging valt niet te pacificeren en in te kapselen in het kraam van het establishment, dat niet zal breken met het economisch systeem gebaseerd op een oneindige opeenstapeling van winst. De jongeren komen niet op straat om het establishment om hulp te vragen, maar om hen te laten weten dat verandering komt. Om het met de woorden van de 16-jarige Greta Thunberg te zeggen: “Change is coming, whether you like it or not.

Sander Claessens is voorzitter Comac Leuven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!