De toekomst ziet er roodgloeiend uit – nieuwjaarstoespraak ACOD-VRT

De toekomst ziet er roodgloeiend uit – nieuwjaarstoespraak ACOD-VRT

woensdag 30 januari 2019 09:54
Spread the love

Kameraden, De revolutie is begonnen – de klimaatrevolutie wel te verstaan. Zondag kwamen in de gietende regen meer dan 70.000 betogers op straat om een doortastend klimaatbeleid te eisen en een planmatige aanpak van nu tot 2050. Ze werden aangevoerd door meer dan 35.000 scholieren die bewust kiezen om een deel van hun opleiding op de straat en in het maatschappelijk debat te volgen in plaats van op de schoolbanken. De beweging rond de Gele Hesjes maakt ons bovendien duidelijk dat overmatige milieutaksen voor de consument averechts werken, net als de schuld van de vervuiling bij de individuele consument leggen. Terwijl ik bij me thuis in Gent twijfel of een yoghurtpotje in de blauwe of de gele zak moet, stoot Arcelor Mittal tien keer zoveel CO2 uit als alle huishoudens en personenwagens samen. Het is de taak van de vakbonden om de klimaatstrijd te steunen en er deel van uit te gaan maken – er zijn namelijk geen jobs op een dode planeet. ACOD-VRT is voorstander van een nieuwe klimaatbetoging, getrokken door de vakbonden, die de ecologische strijd met de sociale strijd verbindt. Duurzame oplossingen zijn niet te vinden binnen de neoliberale logica van privatisering en kortetermijnwinst – kijk maar naar de kerncentrales, die de energielobby tegen beter weten in openhoudt. Gevolg: langdurige vervuiling en  gevaren voor de bevolking. Voor een planmatige aanpak zijn sterke openbare diensten nodig, wars van winsthonger en marktdenken. Ik denk aan: trein, tram, bus, metro, gas, water, elektriciteit. Slachtoffers bij privatisering zijn trouwens niet alleen de consumenten en het klimaat, maar ook de makers, vraag maar aan onze kameraden bij Proximus – de vroegere openbare dienst Belgacom, of “den R.T.T.”. Deze maand werden ze geconfronteerd met een draak van een plan om 1.900 medewerkers te laten afvloeien om 1.200 minderwaardige jobs bij te creëren. Het plan heet “het Transformatieplan” – waar hebben we dat nog gehoord? De VRT-vakbonden staan schouder aan schouder met onze Proximus-collega’s, die slachtoffer worden van een beleid dat gericht is op winstmaximalisatie en zo veel mogelijk opbrengst voor de aandeelhouders. Dat de Belgische staat daar één van is, praat dat niet goed: het maakt de ethiek hiervan alleen maar erger. “Ons” transformatieplan werd vorig jaar verder uitgevoerd – de misbruiken voor het VRT-personeel werden alleen maar duidelijker: een personeelsbeleid waarvan de directie toegeeft dat het is “ontspoord” en veel te hoge werkdruk – meer maken met minder collega’s. Het hele verhaal van het nieuwe gebouw is enorm belastend voor de huidige werknemers en we moeten bijgevolg massaal uitbesteden. En intussen koopt men maar rustig programma’s aan terwijl hier competente mensen opzij gezet worden.De gevolgen zijn vandaag door de directie voorgesteld: 4 op 10 collega’s kampen met een te hoge tijdsdruk en met te hoge stress en 1 op 3 met uitputting na de werkdag. ACOD-VRT eist dit jaar de aanpak van deze hallucinante cijfers en de invoering van een welzijnsbarometer om het welzijn op de VRT op de voet te kunnen volgen en om te communiceren met de collega’s. De openbare omroep is een wezenlijk deel van onze democratie. Ze ligt dikwijls onder vuur door politiek opportunisme en staatsinmenging – de voorbeelden zijn welgekend. Als we dit jaar na de verkiezingen naar de overheid trekken om een nieuwe Beheersovereenkomst te bekomen, ligt een overwinning enkel in het verschiet door dit in front te doen met alle voorstanders van een sterke openbare omroep met een ruime publieke opdracht, met de nodige middelen en een gezond personeelsbeleid. ACOD-VRT steekt de hand uit naar alle mogelijke partners binnen en buiten de muren van het omroepgebouw: op de eerste plaats natuurlijk de collega-vakbonden en andere personeelsorganisaties op de VRT. Maar ook de directie roepen we op aan te sluiten bij dit front en de openbare omroep bij de onderhandelingen de verdediging te gunnen die ze verdient. Vaak zijn we het oneens, zijn we het oneens geweest en zullen we het oneens zijn. Maar samen kunnen we de machten die de VRT klein willen krijgen, aan.
De toekomst ziet er stralend uit, of moet ik zeggen: de toekomst ziet er roodgloeiend uit.

take down
the paywall
steun ons nu!