© Wim Schrever

Burgeractie in Geraardsbergen

Gisteravond voerde Actiegroep 'Den dok blijft' verzet tegen de aangekondigde sluiting van het stedelijke openlucht zwembad van Geraardsbergen. Die maatregel past volgens het stadsbestuur in de nodige besparingen.

woensdag 30 januari 2019 11:00
Spread the love

Na de sluiting van de materniteit in het stedelijk ziekenhuis is dit opnieuw een dienstverlening die voor de bijl gaat. De actiegroep en heel wat burgers verzetten zich tegen de sluiting van ‘Den open dok’, zoals die in de volksmond wordt genoemd. Het collectief werkt een degelijk, onderbouwd alternatief uit, met de hulp van deskundigen.

Participatie?

Voor de start van de gemeenteraad namen de actievoerders stelling aan de trappen van het stadhuis: een grote groep bezorgde burgers kwam de actie mee ondersteunen. Met luid gefluit en gejoel verwelkomden ze de gemeenteraadsleden.
Een deel van de actievoerders drong door tot de raadzaal van het stadhuis, om hun standpunt duidelijk te maken. Daarna namen ze plaats; ze wilden wel ‘s horen wat de motivering was voor sluiting van ‘den open dok’. Om 2u. ‘s nachts pas was het agendapunt over het stedelijke zwembad gemaakt en konden ze de zaal verlaten.
Het stadsbestuur blijft bij de beslissing om het te sluiten. Het openlucht zwembad bestaat al 130 jaar en zou erfgoed kunnen zijn.

Geraardsbergen gaat gebukt onder een kansarmoede van 21%. Deze besparingsmaatregel speelt in op de verdere sociale afbraak van de stad/gemeente.
Vóór de gemeenteraadsverkiezingen werden andere dingen beloofd.

Climate justice

Een beter klimaat en sociale rechtvaardigheid gaan hand in hand: zulke besparingen treffen de gewone burger die minder mogelijkheden heeft. ‘Waar moeten mensen met een vrijetijdspas nu zwemmen?’ was een van de slogans die we vanavond zagen passeren.

De klimaatbeweging dringt ook door tot in de kleine steden van ons land.
Dat is maar goed ook, want klimaat stopt niet aan de gemeentegrenzen.

take down
the paywall
steun ons nu!