"De tijd is er rijp voor" volgens voorzitter Bayot (tweede links). (LV)
Nieuws, Economie, Milieu, Samenleving, België -

NewB wordt ethische bank in januari 2020

Na zes jaar trial en error, testen en informele gesprekken is de kogel door de kerk. NewB wil in 2020 de eerste ethische coöperatieve bank mét zichtrekeningen in België worden. De licentieaanvraag bij de Europese Centrale Bank is ingediend op 29 januari 2019.

dinsdag 29 januari 2019 15:09
Spread the love

Zes jaar geleden begon het als een aarzelend idee, dat de eigen verwachtingen onmiddellijk overtrof. Doelstelling was te beginnen met 10.000 coöperanten maar dat waren er vrij snel 43.000. Het idee van anders bankieren heeft wel een draagvlak, tot spijt van de traditionele bankwereld die een ‘concurrent’ met echte ethische principes, weg van investeringen in kernenergie en wapenhandel – om er maar twee te noemen – niet zien zitten. Mensen willen wel degelijk ethisch en duurzaam beleggen en zoeken niet zomaar het hoogste rendement.
Voorzitter Bernard Bayot wijst er op dat NewB uniek is in het huidige Belgische banklandschap: “Dat de verwachtingen lager waren dan de reacties had alles te maken met de negatieve conjunctuur toen we begonnen. De timing die we kozen om te beginnen was allesbehalve ideaal. Na verkennende gesprekken zijn we eerst gestart met eenvoudige financiële producten. Ondertussen zijn we zoveel verder. Het klimaat is nu veel gunstiger dan toen.”

Voor de persconferentie werd op 29 januari 2019 de aanvraag ingediend bij de Europese Centrale Bank. Die heeft 6 tot 12 maanden de tijd om de aanvraag te bestuderen en de licentie toe te kennen. NewB plant voor 2020 de invoering van een reeks nieuwe producten, zoals familiale verzekeringen, fietsverzekeringen. NewB wil investeren in ethische en duurzame projecten, concrete voorbeelden zijn er nog niet. Dat laten ze afhangen van de dynamiek eenmaal de bank effectief is gestart.

50.000 coöperanten, 150 organisaties

Naast 50.000 individuele coöperanten heeft NewB alvast reeds 150 organisaties van het maatschappelijke middenveld aan boord en 3 institutionele investeerders. De bank wil zich ook intern ethisch profileren met een loonspanning die de norm 1/5 niet mag overschrijden en zonder bonussen of aandelenpakketten voor de topmanagers. Op de algemene ledenvergadering heeft elke coöperant één stem, “los van het aantal aandelen dat hij/zij bezit”.

Tegen ten laatste januari 2020 wil de bank voldoende kapitaal ophalen om het commerciële succes van de aangeboden verzekeringen te garanderen. NewB mikt op een zichtrekening met bankkaart, een spaarrekening, kortetermijnkredieten en een uitbreiding van de verzekeringen. Ethische beleggingsfondsen zouden worden gestart één jaar na de start van de bank.

89 organisaties van het maatschappelijk middenveld hebben een oproep ondertekend om de licentie-aanvraag te ondersteunen. Daaronder bekende namen zoals de Noord/Zuid-beweging 11.11.11. Andere deelnemers zijn onder meer Fairfin, Velt, Bond Beter Leefmilieu, Vrede.be, Greenpeace, Wervel, Greenpeace. Ook de Franstalige bediendenvakbond CNE (de Franstalige evenknie van de LBC) heeft ondertekend en de Mutualité Chrétienne.

Wordt NewB de eerste coöperatieve bank van België met een volledig ethisch en duurzaam profiel (en met zichtrekeningen)? Afspraak ten laatste in januari 2020.

take down
the paywall
steun ons nu!