Bron: Pixabay
Opinie, Economie, Politiek, België - BBTK

Externe callcenters Proximus: jobs naar buitenland verplaatsen is “not done” volgens minister Peeters

Vandaag, 29 januari, zijn de BBTK, LBC-NVK, CNE en ACLVB, samen met enkele tientallen militanten ontvangen op het kabinet van minister van Werk, Kris Peeters. Het gemeenschappelijk vakbondsfront had de minister geïnterpelleerd in verband met de plannen van Proximus om de contracten met de externe callcenters te herzien. 1.500 jobs komen zo op de helling te staan.

dinsdag 29 januari 2019 14:07
Spread the love

Minister Peeters zegt de bezorgdheden van de vakbonden serieus te nemen. Hij heeft zich ook geëngageerd om tekst en uitleg te vragen bij Proximus. Elk bedrijf met een dergelijke maatschappelijke rol moet zijn verantwoordelijkheid opnemen ten aanzien van het behoud van jobs in België, dixit minister Peeters.

Minister Peeters zal Proximus schriftelijk om tekst en uitleg vragen. De herstructurering van Proximus zal ook een impact hebben op de medewerkers in externe callcenters zoals Mifratel, Ikanbi, IPG, B-connected, Call Excell en andere kleinere spelers. Er werken momenteel iets meer dan 1.500 werknemers rechtstreeks voor Proximus in deze bedrijven. Velen van hen zijn tewerkgesteld met een tijdelijk- of interimcontract. In een interne mededeling liet Proximus-CEO Dominique Leroy namelijk weten dat zij de contracten met de externe callcenters wil herzien:

We streven naar lagere kosten bij onze externe partners en zullen onder meer vragen aan onze externe callcenters om over te schakelen op meer kostefficiënte werkmodellen via nearshoring en offshoring”.

De directie van Proximus is van plan haar onderaannemers te vragen hun callcenteractiviteiten naar landen met lagere lonen te verhuizen om zo te besparen. Dit is niet meer of niet minder dan hen te vragen aan sociale dumping te doen. En dit terwijl de Belgische overheid met 53 procent hoofdaandeelhouder is.

Daarom interpelleerden de vakbonden minister Peeters. Proximus en de Belgische overheid moeten hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de onderaannemers en het behoud van jobs in België opnemen. Hoe valt deze beslissing te rijmen met jobs, jobs, jobs? Minister Peeters liet weten dat hij Proximus schriftelijk om tekst en uitleg zal vragen. Wat in de mededeling van de directie staat, is volgens hem not done. Gelijk welk bedrijf met een dergelijke maatschappelijke rol en grootte heeft een verantwoordelijkheid ten aanzien van de tewerkstelling in België. Offshoring voorzien in een herstructureringsplan kan daarom niet.

Ten slotte is het Proximus-plan volgens de BBTK wel degelijk ook ingegeven door de komst van een mogelijke bijkomende concurrent. Het management wil te allen prijze (personeels-)kosten besparen in dat perspectief. Wij hebben dan ook laten weten dat de komst van een 4e operator geen goede zaak is voor de hele sector. De minister liet optekenen dat het behoud van jobs in België belangrijker is dan de dividenden voor de aandeelhouders.

De BBTK neemt de minister op zijn woord en verwacht nu daden. De minister heeft zich ook geëngageerd om ons opnieuw te ontmoeten op basis van het antwoord dat hij zal krijgen van de directie van Proximus. Wordt dus zeker vervolgd.

take down
the paywall
steun ons nu!