Een hete winterdag in Brussel

Een hete winterdag in Brussel

vrijdag 25 januari 2019 11:55
Spread the love

Een derde jongerenbetoging voor een beter klimaat trok door de hoofdstad van Europa. Het werd een jongerenrevolte van 35.000 koppen! Benieuwd wie nu nog het hoofd durft bieden aan deze ‘call for action’.

Voor de derde opeenvolgende klimaatmars van Youth for Climate trokken 35.000 deelnemers naar Brussel. De bij momenten uitzinnige jongerenmassa doorkruiste de hoofdstad van Europa. Reporters van heinde en ver waren aanwezig om verslag uit te brengen. De hele wereld moest het geweten hebben: deze jonge mensen schopten de dikbetaalde beleidsmakers een geweten –at the risk of being crude!

In een mum van tijd stond het Europaplein afgeladen vol, net zoals dat vorige week was gebeurd. Toen waren ze met 14.000. Op deze derde jongerenrevolte zou het aantal deelnemers meer dan verdubbelen. Maar bij de start kon niemand dat vermoeden.
Aan creativiteit in slogans en manieren om die kenbaar te maken geen gebrek: alle toeters en bellen in de aanslag groeide de manifestatie onder luid gezang aan. Jonge mensen bleven toestromen vanuit de spelonken van het Brusselse Centraal Station. Dat mag een beetje bucolisch-romantisch klinken. Het getuigde vooral van een ruw realisme, dat niet (meer) te paaien viel.

Ook de ordediensten waren in grote getale aanwezig om de menigte in goede banen doorheen de stad te helpen. Ze trokken een bange blik bij de opstart van de colonne; zo van ‘Hoe krijgen we dit voor elkaar?’.

Langs de route stonden opa’s & oma’s om de jongeren te feliciteren voor hun krachtdadige beleidskritiek. En dat die vruchten afwierp is intussen al bevestigd: klimaat wordt de inzet van de volgende verkiezingen.

Journalisten en persfotografen glunderden. ‘Ik heb al veel meegemaakt in mijn job. Er waren wel al eerder mega-manifestaties. Maar met zo’n warm hart, nee, dat heb ik nog nooit gezien’.

Het vierkoppige kernteam sprak als afsluiter de joelende menigte toe: het zijn volleerde leiders met een ongeziene branie en een heel warm hart voor de hele planeet.
Deze jongeren zijn nog niet van plan om op te geven.

En dat is maar goed ook.
Voor ons allemaal.

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!