Bron: Amnesty International Vlaanderen
Samenleving, Politiek -

Tomeloze repressiegolf in Iran: meer dan 7.000 mensen gearresteerd in 2018

Een jaar geleden kwam in Iran een golf van protesten op gang tegen corruptie, armoede en autoritair beleid. De Iraanse autoriteiten reageerden met een schaamteloze repressieve campagne. Protesten werden onderdrukt en duizenden dissidenten werden gearresteerd.

donderdag 24 januari 2019 17:57
Spread the love

Amnesty International onthult vandaag duizelingwekkende cijfers die de reikwijdte van de onderdrukking door de Iraanse autoriteiten in 2018 aantonen. Vorig jaar werden meer dan 7.000 demonstranten, studenten, journalisten, advocaten, milieuactivisten, mensenrechtenverdedigers en vakbondslui gearresteerd – vaak willekeurig. Honderden van hen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen of stokslagen. Minstens 26 demonstranten werden gedood en negen mensen die gearresteerd werden in het kader van de protesten zijn in gevangenschap gestorven in verdachte omstandigheden.

Doorheen het jaar en vooral tijdens de maanden januari, juli en augustus werden vreedzame protesten door de autoriteiten gewelddadig uit elkaar geslagen. Ongewapende demonstranten werden afgeranseld en beschoten met scherp, traangas en waterkanonnen. Duizenden mensen werden arbitrair gearresteerd en opgesloten.

Bij de gearresteerden waren onder meer studenten, mensenrechtenverdedigers en journalisten. Minstens 20 mensen die werkzaam zijn in de mediasector werden veroordeeld tot zware celstraffen of stokslagen na oneerlijke processen. Een ander doelwit waren de managers van de populaire berichtenapplicatie Telegram die gebruikt werd om nieuws te verspreiden over de protesten en om demonstranten te mobiliseren.

Ook vrouwenrechtenactivisten hadden het vorig jaar zwaar te verduren in Iran. Doorheen 2018 sloten een boel moedige vrouwen zich aan bij een protestbeweging tegen de discriminerende wetgeving die vrouwen verplicht om de hijab te dragen. Ze trokken de straat op en gingen op allerhande constructies staan om in stilte met hun hoofddoek op een stok te zwaaien. De autoriteiten reageerden met geweld, arrestaties en foltering. Sommige vrouwen werden veroordeeld tot celstraffen na oneerlijke processen.

Andere typische profielen die geviseerd worden door de Iraanse autoriteiten zijn vakbondsmensen, leden van etnische en religieuze minderheden en milieuactivisten. Meer gedetailleerde cijfers en voorbeelden vindt u in onderstaand internationaal persbericht van Amnesty International.

Amnesty International vraagt aan de internationale gemeenschap om niet stilzwijgend toe te kijken op de toenemende onderdrukking in Iran. Landen die in dialoog zijn met Iran moeten de repressie veroordelen en de Iraanse autoriteiten oproepen iedereen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten die werd opgepakt vanwege het vreedzame gebruik van het recht op vrije meningsuiting, vergadering en vereniging.

take down
the paywall
steun ons nu!