Michael Shellenberger. Bron: Wikimedia Commons
Open brief, Milieu, Politiek, België - Louis De Jaeger

Open brief aan N-VA: “De partij koppelt zich aan ecomodernisme, ‘t laatste wat België nodig heeft”

Door Michael Shellenberger uit te nodigen voor één van hun eerste campagnedagen zet de N-VA de toon voor een misleidende klimaat-campagne. De partij koppelt zich aan het ecomodernisme, het laatste wat België nodig heeft.

donderdag 24 januari 2019 19:22
Spread the love

Geachte N-VA,

Eerst en vooral wil ik jullie enorm bedanken dat jullie de realiteit en ernst zien van de klimaatveranderingen. Ik apprecieer het ten zeerste dat jullie ook bereid zijn om jullie als partij hiervoor in te zetten. Kudos. In deze misleidende tijden met veel fake news en door industrie gesponsorde denktanks die de wetenschappelijke consensus tegenspreken is het niet eenvoudig om te concluderen wat nu de juiste maatregelen zijn.

Ik kan dan ook begrijpen dat jullie geïntrigeerd zijn geraakt door het ecomodernisme. De eerste keer dat ik hierover hoorde was ik ook aangenaam geprikkeld door de eenvoudigheid van hun oplossingen. Nadat ik het pleidooi van de ecomodernisten verder bestudeerde merkte ik echter al snel dat er iets niet klopt, meer nog, dat een groot deel van wat ze zeggen de reinste onzin is. Hiermee wil ik niet zeggen dat zij slechte bedoelingen hebben, integendeel, iedereen zoekt de beste oplossing voor onze klimaatproblematiek, binnen zijn of haar denkkader.

Het probleem met ecomodernisten is dat ze problemen willen oplossen met dezelfde soort tactieken die onze huidige problemen hebben veroorzaakt. Het klopt dat we onze rijkdom mede hebben te danken aan fossiele brandstoffen en kernenergie, maar ze gaan net een stap te ver door te pleiten voor financiële voordelen op korte termijn waardoor we op lange termijn nog veel grotere problemen zullen hebben, en het zullen niet alleen financiële zijn.

Het is natuurlijk een zeer moeilijke positie als politieker. Ons politiek landschap maakt het er niet eenvoudiger op om lange-termijn-maatregelen te nemen. Het zou de populariteit kunnen doen dalen waardoor de partij eventueel niet zou herverkozen worden. Ik begrijp dus zeker waarom jullie partij door de quick-fix-beloftes van het ecomodernisme verleid worden, het kan iedereen overkomen.

Ik sta achter dezelfde dingen waar de ecomodernisten achter staan: een klimaatbeleid met het behoud van onze levenskwaliteit, meer nog, met een verbetering van onze levenskwaliteit. Ik sta niet achter de manier waarop zij dat willen doen. Laten we even de kleurenhokjes droppen. Je hoort dikwijls dat de groenen als watermeloenen zijn, groen vanbuiten en rood vanbinnen, maar je hebt ook watermeloenen die geel zijn vanbinnen, groen of zelfs wit, whatever. GGO’s, kernenergie, fossiele brandstoffen hoeven niet per sé in hetzelfde rijtje te staan, daarover hebben ecomodernisten gelijk. Indien we een veilige, goedkope en hernieuwbare vorm van kernenergie hebben, wat trouwens in ontwikkeling is, kan niemand daar iets op tegen hebben. Het probleem is, de technologie is er niet. Nog niet. Zou het dan niet jammer zijn om pakken belastinggeld te investeren in een gevaarlijke en gedateerde kerncentrale, met de kans dat, eens hij gebouwd is, er nieuwe duurzame kernenergie op punt staat? 

Verder houden de ecomodernisten er van om zeer veel referenties te gebruiken, zelfs van niet-wetenschappelijke bronnen. Ook maken ze gebruik van drogwetenschap. Hun beweringen kloppen wetenschappelijk op dezelfde manier zoals het wetenschappelijk klopt dat het beter zou zijn voor het milieu en onze veiligheid om iedere pasgeboren baby een chip in te planten, of zelfs een camera.

Hetzelfde met GGO’s. Genetisch gemodificeerde gewassen zijn een staaltje van topwetenschap, toch is het alweer een oplossing voor een probleem waarvan we de oorzaak niet aanpakken. Ik laat de discussie er zelfs volledig buiten of GGO’s nu gevaarlijk zijn of niet. GGO’s zijn helemaal niet nodig voor een duurzame landbouw in België. Het kost ons massa’s geld en de enige die hier een voordeel bij hebben zijn de bedrijven die hierop patenten hebben en de wetenschappers die door hen gesponsord worden. 

Bij vrijwel alles wat de ecomodernisten zeggen, kan je hen het voordeel van de twijfel geven, toch zeker in een dronken bui, maar er is één iets fundamenteels dat hen de das omdoet. In tijden van burn-outs, depressies, nationale ontevredenheid pleiten zij voor een ontkoppeling van mens en natuur. Wat??? Nog meer ontkoppeling? Moeten we naar een nòg rationelere wereld evolueren met dan niets meer van gevoelens, kunst, passie en genot? Als er één iets is dat deze samenleving nodig heeft, en daar zijn de meeste psychologen, psychiaters, sociologen, … het over eens, is dat we net een grotere koppeling nodig hebben tussen mensen en tussen de mens en de natuur. 

Dus, allerbeste N-VA, vraag ik jullie uit het diepste van m’n hart om jullie nog net iets beter te informeren en alstublieft zeker nog eens na te denken alvorens je je partijgenoten, of nog erger, ons land, ervan probeert te overtuigen dat we onze problemen kunnen oplossen met een quick-fix.

Met de meeste hoogachting, 

Louis De Jaeger

take down
the paywall
steun ons nu!