Foto: Han Soete
Interview, Milieu, Samenleving, Politiek, België -

Scholieren hebben gelijk: “Wat moet je doen als je huis in brand staat?” 

Voor de tweede week op rij zakten duizenden scholieren af naar Brussel om een echt klimaatbeleid te eisen van onze beleidsmakers. De scholieren worden meewarig klimaatspijbelaars genoemd en men verwijt hen alarmisme. Maar hebben deze klimaatactivisten een punt en hoe kunnen ze hun strijd volhouden? We vroegen het aan klimaatexpert Dirk Holemans van de ecodenktank Oikos*.

woensdag 23 januari 2019 09:53
Spread the love

Forget it, ik ga betogen

“16 à 17 jarigen die tegen het gezag van de school of de ouders zeggen ‘Forget it, ik ga niet naar school maar betogen in Brussel’, dat mag je niet onderschatten. Het heeft een impact, die de jongeren de rest van hun leven zullen meenemen. Je kan het haast vergelijken met mijn generatie die begin jaren 80 aan de rakettenbetoging meedeed. Ik denk dat hier misschien wel een nieuwe gepolitiseerde generatie aan het ontstaan is.”  

“Dat is echt wel nodig want we hebben een aantal generaties gehad die zich grotendeels in slaap hebben laten wiegen door de consumptiemaatschappij en voor een groot stuk gedepolitiseerd zijn geraakt. En hier zie je toch wel heel duidelijk een deel van een heel jonge generatie die terug heel bewust omgaat met wat er op het spel staat.”

“Wat ze nu al hebben verwezenlijkt is onwaarschijnlijk belangrijk. We moeten hen heel dankbaar zijn. Ze hebben onze samenleving wakker geschud. Ze zetten vanalles in beweging. Het gaat nu eindelijk over klimaat in de media. En ook de studenten gaan zich nu aansluiten.”

“Ik zag gisteren dat op de universiteit Gent, de korting op vliegtickets die het personeel als voordeel had, wordt afgeschaft. Dat was vroeger onbespreekbaar.”

Change the system’, establishment ongerust

“De kracht van deze jongeren maakt het establishment ongerust. Ze stellen het systeem in vraag. En Anuna formuleert het heel goed. Het gaat niet om net iets minder consumeren, maar om heel het systeem dat veranderd moet worden.'”

“Ik raad hen aan het begrip “repressieve tolerantie” van Marcuse op te zoeken. Want dat is het gevaar. Dat ze voor een stuk worden getolereerd zolang ze binnen bepaalde lijnen kleuren. Ze doen dat nu absoluut niet. En dat moeten ze volhouden. Buiten de lijnen blijven kleuren en in dialoog gaan met iedereen die een redelijk gesprek wil voeren, dat is de uitdaging.”

Gesprekspartner ontmaskeren

“Ik denk dat elke dialoog zinvol is. We weten wie onze tegenstanders zijn, de klimaatnegationisten en de olie- en gasbedrijven, maar daarnaast gaan we heel veel bondgenoten nodig hebben voor die ecologische transitie, ook bij ondernemers. Dus in die zin in dialoog gaan zonder je te laten opsluiten is belangrijk.”

“Als je een gesprek aangaat, leg je iets concreets op tafel en kan je achteraf bekijken of ze er iets mee doen. Als uit de rondetafel blijkt dat de gesprekspartners niet bereid zijn tot systeemverandering dan is dat een heel heldere uitkomst. En kan je de gesprekspartners echt ontmaskeren.”

Een terechte call to action

“Ik vind dat de jongeren 200 procent gelijk hebben om alarm te slaan. Als ik de rapporten over klimaat lees, dan heb ik nadien altijd het gevoel van: ’Ons huis is aan het afbranden, we kijken ernaar en we vinden het precies niet erg.’ Wat moet je doen als je huis in brand staat? Eerst nog even discussiëren met de Jean-Marie Dedeckers van deze wereld of het eigenlijk wel een echte brand is of dat er misschien gewoon vlekken op onze ogen zitten …? Dit is een terechte call to action.”

“Om hun acties te kunnen verder zetten is het wel belangrijk dat ze maximaal aansluiting vinden en ondersteund worden door bestaande organisaties uit het middenveld. Dit is een soort vernieuwing in het middenveld. Bestaande krachten zoals milieubewegingen, noord zuid-bewegingen, vakbonden moeten grondig nadenken over hoe ze deze beweging kunnen ondersteunen en hoe ze een coalitie kunnen bouwen waarbij iedereen zijn eigen kracht inbrengt.”

Van sociale media naar beweging 

“Het is wel heel opmerkelijk dat dit in verschillende landen over heel de wereld bezig is. Dat komt enerzijds door de kracht van sociale media. Je kan live op je smartphone zien hoe tienduizend leerlingen in andere landen betogen.”

“Die gemakkelijke mobilisatie via sociale media maakt dat de dingen anders zijn dan enkele decennia geleden. Toen moest je eerst een beweging opbouwen om in staat te zijn veel mensen te mobiliseren voor een betoging. Nu kunnen we een betoging organiseren zonder dat er een beweging nodig is. Dat is nieuw en is ook een leerproces in deze digitale tijden.”

“Hoe kunnen we van een digitaal betogingsactivisme overgaan naar een meer robuuste beweging. Dat moet de komende maanden vorm krijgen. Maar het is cruciaal dat we dit momentum niet mogen verliezen.”

 

*Meer info: https://www.oikos.be/denktank  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!