Foto: Han Soete
Open brief, Milieu, Samenleving, Politiek, België - Koben Sprengers

Open brief van een jonge muzikant aan alle politici

Naar aanleiding van de aanhoudende halsstarrigheid binnen onze politieke kringen met betrekking tot de klimaatkwestie, schrijft Koben Sprengers (26) een open brief. "In de hoop dat wanneer ze het voldoende ter oren krijgen, er misschien toch wat van zal doorsijpelen."

woensdag 23 januari 2019 12:54
Spread the love

Beste politici,

Ik zal het hier nog één keer voor u herhalen:

Stop met ons jongeren te wijzen op onze individuele verantwoordelijkheden inzake klimaatopwarming. Dit getuigt niet alleen van een ontzettende arrogantie, maar is bovendien uiterst gevaarlijk en stevent af op schuldig verzuim.

Wanneer ik naar mijn omgeving en mijn generatie kijk, zie ik een groeiende reflex om binnen de dagdagelijkse beslissingen het kleine verschil te maken. Want alle beetjes helpen, zo werd ons met de paplepel ingegoten. Maar ondertussen zijn wij opgegroeid tot kritische en mondige burgers die weten dat onze kleine beetjes maar bitter weinig zoden aan de dijk brengen. Terwijl wij naar de lokale afvalvrije biowinkel huppelen met kannen en kruiken, moeten we moedeloos toekijken hoe het openbaar vervoer jaar na jaar verslechtert en het aantal bedrijfswagens alleen maar stijgt.

Of globaler: Wanneer ik met zekere pijn in het hart mijn droomreis opberg bij gebrek aan ecologische alternatieven, lees ik dat de CEO’s aller landen zich massaal per privé-jet en helikopter naar Davos verplaatsen en liefst nog “de meest grote en dure jets, [want] men [wil] in het bedrijfsleven geen gezichtsverlies lijden tegenover rivalen.” 

Jongeren zijn zich maar al te bewust van deze gapende kloof tussen de individuele inspanningen van burgers en de structurele uitstoot binnen grote industrieën en de bedrijfscultuur, en eisen doortastende maatregelen om het tij te keren. Maar wanneer zij en masse op straat komen om hun woede over deze schandalige wanpraktijken te mediëren, reageert minister Marghem met de uitspraak dat de jongeren gesensibiliseerd moeten worden, waarna diezelfde minister met trots zegt dat ze al er flink werk van gemaakt heeft door klimaatcoaches naar scholen te sturen en een website te lanceren waar jongeren kunnen kijken hoe zij hun steentje kunnen bijdragen.

Nochtans: de jongeren die massaal op straat kwamen de voobije weken, bleken opvallend goed te zijn geïnformeerd over de klimaatkwestie, haar talrijke oplossingen én de mogelijke valkuilen. Had minister Marghem even de moeite genomen om naar hen te luisteren, zou ze dit geweten hebben.

Het zijn niet wij, beste politici, die gesensibiliseerd moeten worden, maar u. En we zullen op straat blijven komen tot u dat heeft begrepen.

 

Koben Sprengers (°1993) studeerde Taal- & Letterkunde aan de KULeuven en hoger onderwijs muziek aan het Lemmensinstituut (nu onderdeel van Luca School of Arts). Hij is heden actief als freelance muzikant, muziekleerkracht en componist.

take down
the paywall
steun ons nu!