SWORDS robot. Bron: Wikimedia Commons
Samenleving -

Publieke weerstand tegen killer robots neemt toe

Meer dan drie op de vijf mensen zijn tegen wapensystemen die aanvallen kunnen uitvoeren zonder menselijke interventie, zogenoemde killer robots. Dat blijkt uit een opiniepeiling die mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft gehouden in 26 landen.

dinsdag 22 januari 2019 14:50
Spread the love

In het onderzoek, uitgevoerd door opiniepeiler Ipsos, gaf 61 procent van de respondenten aan tegen dodelijke autonome wapens te zijn, 22 procent is er voorstander van en 17 procent wist het niet zeker. Bij een bijna identiek onderzoek een jaar eerder, in januari 1917, was 56 procent tegen, 24 procent voor en 19 procent onzeker.

In de laatste peiling was de sterkste weerstand tegen killer robots te vinden in Turkije. Daar was 78 procent tegen. Daarna volgende Zuid-Korea (74 procent) en Hongarije (74). De weerstand nam toe met de leeftijd: in de categorie 50 tot 64 jaar oud was gemiddeld 68 procent tegen.

“De publieke opinie over volledig autonome wapens verhardt”, concludeert Mary Wareham, coördinator van de Campaign to Stop Killer Robots van HRW. “Er is stevig politiek leiderschap nodig voor een nieuw verdrag dat deze wapensystemen preventief verbiedt.”

Volledig verbod

Tijdens de jaarlijkse Conventie inzake Conventionele Wapens (CCW) in november in Genève, is besloten de gesprekken over killer robots voort te zetten zonder duidelijk doel of tijdschema om een verdrag te onderhandelen, zegt HRW.

Rusland, Israël, Zuid-Korea en de Verenigde Staten zeiden tijdens die bijeenkomst onderhandelingen voor een nieuw verdrag niet te zullen steunen. Deze landen, en China, investeren aanzienlijk in deze wapens.

Sinds 2013 hebben 28 landen opgeroepen tot een volledig verbod op autonome wapens. El Salvador en Marokko kwamen er in november bij. Oostenrijk, Brazilië en Chili hebben formeel voorgesteld om onderhandelingen te beginnen over een bindend instrument dat menselijke controle over wapensystemen garandeert.

take down
the paywall
steun ons nu!