Foto: Han Soete
Open brief, Samenleving, Politiek, België -

Aurélie (19): “Dag België, dag regering, het is tijd om wakker te worden”

Ik heb afgelopen donderdag, 17 januari, niet gespijbeld, maar ik ben ook niet naar school gegaan. Ik had een vrije dag en besloot de klimaatmars in Brussel bij te wonen. Nu ben ik boos, en u mag gerust weten waarom.

maandag 21 januari 2019 14:32
Spread the love

We kwamen met 14.000 jongeren op straat, riepen, scandeerden dingen als: ‘verzet, verzet, internationaal, tegen de vervuiling van het kapitaal’, verenigden ons, om onze stem te laten horen, om duidelijk te maken dat we dit niet langer tolereren en we verandering willen. Dat is geen klein protest meer, dat is een kleine revolutie. Die 14.000 stemmen die u donderdag door de straten van Brussel hoorde galmen, die worden vandaag genegeerd en daarom ben ik boos.

U had erbij moeten zijn, het was één van de mooiste dingen die ik ooit gezien heb. In tijden als deze waar zoveel dingen ons uit elkaar proberen te drijven, diversiteit wordt gezien als een bedreiging en met de vinger wijzen is onze nieuwe hobby, was het zien van deze menigte jong geweld een verademing. Wat we willen is heel simpel: een beter klimaatbeleid. Concreet houdt dat in dat er een klimaatplan moet worden opgesteld voor 2050. U zegt altijd dat we de toekomst zijn, geef ons dan ook de kans op die toekomst.

U bent tegen het spijbelen, u gelooft niet dat dit de manier is om onze boodschap over te brengen. U zegt dat lessen volgen belangrijk is en daar ga ik mee akkoord. Maar ik wil er u toch even aan herinneren dat er geen tikkende tijdbom staat op priemgetallen, wel op onze aarde.

Ook neem ik u graag mee op een reis door de tijd. Herinnert u zich 2 december 2018 nog? Dat was de dag dat 70.000 mensen op straat kwamen om, net zoals de spijbelende jeugd, te zeggen dat ze een beter klimaatbeleid willen. De dag erna, op 3 december, weigerde België het klimaatakkoord van de Benelux te tekenen. Als u niet luistert naar 70.000 mensen die in hun vrije tijd zeggen waar ze voor staan, dan dwingt u ons om met nieuwe drukmiddelen op de proppen te komen.

Het doel van onderwijs is het vormen van maatschappijkritische burgers? Als dat zo is, kregen 14.000 jongeren gisteren stiekem al hun diploma. U vindt dat we roekeloze, onwetende pubers zijn die denken dat we een wereldprobleem kunnen oplossen door niet naar school te gaan. Ik nodig u uit, als het ooit zover komt dat de wereld op het puntje staat van vergaan, u af te vragen wie er echt onwetend was in deze situatie, waren het de jongeren die hun mond opentrokken of de wereld die hen negeerde? Ik hoop dat we het met z’n allen nooit zover laten komen.

Het systeem zou ervoor moeten zorgen dat de machine vlotjes blijft draaien. Het probleem is dat de schroeven in die machine verroest zijn. U probeert tevergeefs die schroeven te smeren om te vermijden dat we de malfunctie van de machine opmerken, maar daar is het te laat voor. We hebben het gezien en eisen niet alleen nieuwe schroeven, maar een gehele nieuwe machine.

Zolang u niet ziet dat dit systeem niet werkt, gaat u niets veranderen, ons blijven negeren. Maar wees gerust, we zullen u helpen, we zullen er donderdag weer staan, velen al spijbelend, scanderend dat we verandering willen. Dat is onze manier om onze stem te laten horen, onze manier om te ‘fucken’ met het systeem. En dit zullen we blijven doen, tot het systeem zodanig wankelt dat u wel naar ons moet luisteren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!