Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Economie, België -

Acties werknemers leveren akkoord op bij Belgische poot Mercedes-Benz

Bij de Belgische activiteiten van het automerk Mercedes-Benz is er in de voorbije nacht eindelijk een akkoord bereikt tussen werknemers en directie. Het akkoord kwam er na drie stakingsdagen, volgehouden actievoeren en lange onderhandelingen. De werknemers keurden vanochtend het akkoord goed op een algemene personeelsvergadering, meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront tevreden.

vrijdag 18 januari 2019 16:38
Spread the love

De Belgische directie nodigde gisteren de werknemersvertegenwoordigers uit om de gesprekken te hervatten. Ze wilden daar nieuwe voorstellen toelichten. Drie dagen lang organiseerde het personeel stakingspiketten om betere loonvoorwaarden af te dwingen. 

Duidelijke vooruitgang

De directie hield eerst het been stijf maar zag zich uiteindelijk toch genoodzaakt om in te binden. Volgens het bereikte akkoord komen er maaltijdcheques voor de werknemers die geen firmawagen hebben. Er zal ook een ‘cao 90’ (loonbonus) worden gesloten voor werknemers die geen variabele beloning hebben. En voor de verkopers van tweedehandsvoertuigen wordt eindelijk een minimumloon gewaarborgd, met commissies die zullen variëren op basis van het soort voertuig, een collectieve premie per kwartaal en een jaarlijkse individuele premie. 

Over de uitvoering van deze maatregelen zal worden onderhandeld nà het Autosalon van Brussel. Een timing ligt al vast. Uiterlijk eind juni moeten de nieuwe afspraken effectief worden toegepast. 

Arbeiders en bedienden bij Mercedes-Benz namen vanochtend deel aan een algemene personeelsvergadering om de resultaten van de onderhandelingen te bespreken. De voorstellen zijn geen ‘perfect antwoord’ op alle verzuchtingen van de werknemers. Toch vindt het personeel dat er een duidelijke vooruitgang is geboekt. Het plan werd dan ook met een ruime meerderheid goedgekeurd.

take down
the paywall
steun ons nu!