Bron: Amnesty International Vlaanderen
Nieuws, Samenleving -

Schrijfmarathon levert in België bijna 352.000 brieven, kaartjes en handtekeningen op

In december 2018 heeft opnieuw een indrukwekkend aantal Belgen deelgenomen aan de wereldwijde Schrijfmarathon van Amnesty International. De campagne leverde in ons land bijna 352.000 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen op. Een groot deel daarvan werd vandaag afgeleverd op de Brusselse ambassades van Brazilië, India, Kenia, Iran, Kirgizië, Marokko, Zuid-Afrika, Oekraïne en Venezuela. In de Marokkaanse ambassade werd de organisatie ontvangen voor een gesprek met de ambassadeur.

donderdag 17 januari 2019 18:07
Spread the love

“Deze honderdduizenden brieven en handtekeningen tonen aan dat de bereidheid om actie te ondernemen voor mensenrechten bijzonder groot is. Vele duizenden Belgen toonden zich solidair met vrouwen die hun nek durven uitsteken voor meer vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid in hun land maar daarvoor een zware prijs betalen”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

De Schrijfmarathon 2018 focuste op negen dappere vrouwen die onder vuur liggen omdat ze opkomen voor de rechten van anderen. Net omdat ze actie voeren tegen mensenrechtenschendingen worden ze zelf ook het slachtoffer van onrecht. Ze moeten afrekenen met intimidatie, misbruik en geweld, ze worden aangevallen, gevangen genomen, gefolterd en zelfs vermoord.

Zo is er Marielle Franco die zich in Brazilië  jarenlang vurig inzette voor de rechten van zwarte jongeren, vrouwen en holebi’s, maar op 14 maart 2018 werd ze doodgeschoten. Of Atena Daemi die in Iran ijvert voor de afschaffing van de doodstraf. Ze kreeg zeven jaar cel na een proces van 15 minuten. In Marokko kreeg Nawal Ben Aïssa tien maanden voorwaardelijke celstraf omdat ze op sociale media opkomt voor sociale rechtvaardigheid en betere gezondheidszorg.

Tijdens de Schrijfmarathon in december werden er vanuit alle hoeken van de wereld brieven en kaartjes verstuurd om te protesteren tegen het onrecht dat deze vrouwen wordt aangedaan. Dat gebeurde zowel handgeschreven zijn als digitaal op de computer of smartphone. Per schrijfactie kunnen mensen telkens een brief sturen naar de machthebbers van het land in kwestie on hen te vragen een einde te maken aan het onrecht. Maar daarnaast kan iedereen ook een solidariteitsboodschap bezorgen aan de persoon die onrechtvaardig wordt behandeld.

In België staat de teller van de Schrijfmarathon 2018 momenteel op welgeteld 351.495 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen. De meeste handgeschreven brieven werden inmiddels rechtstreeks opgestuurd naar de autoriteiten van de landen in kwestie, maar de handtekeningen en een deel van de brieven die op het kantoor van Amnesty International in België toekwamen, werden vandaag in Brussel bezorgd aan de ambassades van de desbetreffende landen.

Het totaalcijfer zal de komende weken trouwens nog licht toenemen. Er blijven immers brieven toekomen op het kantoor van Amnesty in Brussel. In maart wordt het definitieve aantal gecommuniceerd samen met de internationale resultaten.

take down
the paywall
steun ons nu!