Foto: Dekoloniseer Halle
Verslag, Samenleving, Politiek, België, Lokaal - Dekoloniseer Halle

Koloniaal verleden van Halle op de schop in stadspark te Halle

Vandaag, 58 jaar geleden is Patrice Lumumba vermoord, op 17 januari 1961. Ter gelegenheid van de herdenking van de moord op hem, de eerste en voorlopig enige democratisch verkozen premier van Congo, is er aan het beeld van Leopold II in Halle een symbolische actie georganiseerd.

donderdag 17 januari 2019 18:47
Spread the love

Onder het motto ‘klimop op Leopold’ werd klimop over het beeld gehangen met een kritische duiding van Leopold II en het Belgisch kolonialisme. Bij straatinterviews voorafgaande aan de actie kwam tot uiting dat het koloniaal geheugen van de Hallenaar vol gaten en blinde vlekken zit. 

Jean-Pierre Laus: “Bij deze actie is de schop symbool voor de noodzaak om ook lokaal te graven naar het verborgen verleden dat schuil gaat achter het omstreden beeld van Leopold II. De klimop is het symbool voor de lokale behoefte om ook een stadsbeleid terzake te ontwikkelen om zo weg te groeien uit de nog aanwezige mensonterende koloniale denkbeelden in onze samenleving.”Foto: Dekoloniseer Halle

Dekoloniseer Halle start daarom met een campagne ‘Dekoloniseer mijn stad’ om hieraan tegemoet te komen en gaat dit onder meer doen door het aanbieden van een lessenpakket, een Congo-wandel en fietstocht, een digitale lokale tentoonstelling ‘Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld’, lezingen en vormingen.

Aan het stadsbestuur vraagt Dekoloniseer Halle om kritisch na te denken over de duiding en betekenis van het omstreden beeld van Leopold II in de publieke ruimte in Halle. Meer informatie in verband met Dekoloniseer Halle: www.dekoloniseerhalle.beFoto: Dekoloniseer Halle

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!