Bron: Flickr
Opinie, Economie, Politiek, België -

Brugpensioen: dikwijls vragen de werkgevers zelf erom!

Vraag het maar aan elke vakbond en aan elke vakbondssecretaris die al herstructureringen in ondernemingen heeft moeten aanpakken: het brugpensioen (SWT) is in de meeste gevallen nog altijd de beste remedie. We hebben nu het verhaal van Proximus. In heel veel gelijkaardige situaties zijn het de werkgevers die zélf voorstellen om met brugpensioenen te werken. Ook zij weten namelijk dat er geen talloze mogelijkheden zijn om hun personeelsbestand in te krimpen, op een manier die nog enigszins verteerbaar is.

donderdag 10 januari 2019 17:15
Spread the love

In vele gevallen vraagt de werkgever aan de vakbonden om formeel een pleidooi voor brugpensioenen te houden, waarbij de directie het idee dan wel zal steunen. Zo houden de werkgevers een slag om de arm, want hun belangenorganisaties houden namelijk niet zo van brugpensionering als instrument. Maak u geen illusies: de individuele werkgevers zullen dit – uiteraard – staalhard ontkennen.

Proximus

Het grote en zeer winstgevende telecombedrijf Proximus heeft nu blijkbaar de prangende behoefte om in de komende drie jaar versneld de kosten te verminderen. Proximus wil meer inzetten op digitalisering en automatisering. “Bovendien moeten we een tandje bijsteken om de concurrentieslag niet te verliezen”, luidt het. Zo zouden 1.900 werknemers hun job kunnen verliezen.

Als men gedwongen ontslagen maximaal wil vermijden, liggen de manieren om ‘sociaal’ af te slanken nu niet meteen voor het grijpen. Natuurlijk kan er volop worden geprobeerd om mensen via allerlei kanalen aan andere tewerkstelling te helpen, maar in een aantal gevallen worden de verwachtingen op dat vlak niet waargemaakt. Een ander nobel idee is de beschikbare arbeid herverdelen door werknemers 4/5 of halftijds te laten presteren, maar ook dat is zeker geen wondermiddel. Het is dus onvermijdelijk dat ook de term brugpensioen zal moeten vallen, al spreken we tegenwoordig officieel van SWT, het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag.

Werknemers zijn meestal blij

Uit mijn vele ervaringen bij de vakbond heb ik geleerd dat de meeste werknemers erg tevreden zijn als ze de kans krijgen om met brugpensioen te gaan. Heel dikwijls praten we over werknemers die al heel veel jaren hebben gewerkt. Laten we wel wezen: na 40 jaren hard labeur is bij heel wat mensen het vaatje af, en zijn ze echt wel toe aan andere bezigheden dan werken in loondienst. Het leven is méér dan werken alleen, toch?

Een niet onbelangrijk ‘detail’ is dat brugpensioen mogelijk zou moeten zijn voor iedereen, los van de grootte van het bedrijf waar iemand werkt en los van de sector. Getroffen worden door een herstructurering of ontslagronde is voor elke werknemer even erg. Dus graag dezelfde rechten voor iedereen …

Laten we vooral het brugpensioen niet bij het grof huisvuil zetten maar koesteren als een kostbaar en waardevol instrument voor veel werknemers in ons land.

Lang leve het brugpensioen!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!