Foto: Amnesty International Vlaanderen
Wereld, Samenleving, Politiek, België -

Actie aan Saudische ambassade voor vrijlating blogger Raif Badawi, 4 jaar na zijn geseling

Vandaag is het exact vier jaar geleden dat Raif Badawi in Saudi-Arabië 50 stokslagen kreeg omdat hij kritische blogs publiceerde. Hij zit nog steeds in de cel en riskeert nog 950 stokslagen. Amnesty-activisten voerden vandaag actie voor de Saudische ambassade in Brussel. Ze vragen de vrijlating van Raif en andere gewetensgevangenen.

woensdag 9 januari 2019 13:56
Spread the love

De activisten wilden zo’n 43.000 Belgische handtekeningen overhandigen van mensen die de vrijlating van Raif Badawi eisen. Intussen liet de organisatie het geluid van stokslagen en pijnkreten weerklinken door luidsprekers. De ambassade weigerde de handtekeningen echter in ontvangst te nemen. Ze zullen alsnog met de post bezorgd worden.

“Raif Badawi heeft een gruwelijke straf gekregen enkel en alleen omdat hij een mening uitte die niet naar de zin was van de Saudische autoriteiten. En hij is helaas niet de enige kritische stem die vervolgd wordt. De vrije meningsuiting en het recht om zich te verenigen en vreedzaam te demonstreren worden in Saudi-Arabië zwaar beknot”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Amnesty International verwacht van de Saudische autoriteiten verschillende maatregelen om de erbarmelijke mensenrechtensituatie in het land te verbeteren. Er moet onder meer een einde komen aan het vervolgen en opsluiten van mensen die enkel een beroep doen op hun recht op vrije meningsuiting. Gewetensgevangenen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.

Raif Badawi is de oprichter van het online platform “De Saudische Liberalen”, dat het debat over politieke en sociale kwesties wilde stimuleren. Hij werd op 17 juni 2012 gearresteerd en op 7 mei 2014 veroordeeld tot 10 jaar cel, 1.000 stokslagen (50 slagen gedurende 20 weken) en een boete van ongeveer 230.000 euro omdat hij dit forum had opgericht en de islam zou beledigd hebben. 

Op 9 januari 2015 moest Raif een eerste reeks van 50 stokslagen ondergaan. De volgende sessies vonden niet plaats, eerst omwille van medische redenen, nadien zonder officiële verklaring maar wellicht dankzij de internationale druk. Maar zolang de straf niet ongedaan gemaakt wordt, riskeert Raif voortdurend om opnieuw gegeseld te worden.

take down
the paywall
steun ons nu!