Nieuws, Economie -

Zes jaar na de eerste actie halen deze vrouwen uit New York hun slag thuis: hun loon wordt verdubbeld

Januari 2019 wordt een bijzondere maand voor Rosa Rivera en Flavia Cabral. Deze twee vrouwen werken bij een McDonald’s in New York en binnen enkele weken wordt een dubbel loon op hun rekening gestort. En dat zal ook zo zijn de volgende maanden en jaren.

woensdag 2 januari 2019 17:34
Spread the love

Zes jaar geleden gingen ze voor het eerst de straat op. Rosa Rivera zou naar verluidt de allereerste werkneemster geweest zijn die een bordje met daarop de ‘15 dollar’-eis de hoogte instak. Ze verdiende toen nog 7,25 dollar per uur.

Het leek een waanzinnige eis toen. Zo maar eventjes aan de multinationals van de fastfoodindustrie vragen of ze de lonen van hun laagbetaalde werknemers wilden verdubbelen. Maar nog geen zes jaar van stakingen, walk outs en slimme mediacampagnes later is het zo ver.

First we take Seattle

Een eerste doorbraak kwam er in Seattle waar de gemeenteraad het minimumloon optrok. Dat gebeurde onder druk van een knappe campagne van de werknemers van bedrijven actief op de luchthaven. Later volgen nog steden en staten en nu dus ook New York. De 15 dollar geldt voorlopig wel enkel voor bedrijven met meer dan 11 werknemers. Het personeel van kleinere bedrijfjes moet nog een jaar wachten. Maar 60.000 mensen – vooral vrouwen van kleur – hebben de verdubbeling nu al beet.

Voor Rivera begon het allemaal na een aanvaring met haar manager. “Ik was boos omdat hij tegen me geroepen had. Daarom stapte ik af op de mensen die al iets aan het organiseren waren en ik vroeg hen waar ik kon tekenen”, vertelde ze aan New York Daily News. Die mensen waar ze het over heeft waren lid van de organisatie Fast Food Justice.

Een week later was ze al aan het staken. Daar stond ze dan buiten met dat 15 dollar-bord in de hand. “Ik kon wel huilen. Ik was zo bang dat ik de volgende dag ontslagen zou worden.”

Pioniers

Maar dat gebeurde niet en na die eerste keer zouden er nog veel stakingen en acties volgen. Rivera raakte de tel kwijt. “Ik ben blij dat ik het deed. Het was niet voor niets.” Rivera is 53, grootmoeder, woont in de Bronx en kan niet lezen en schrijven. Ze werd de pionier van één van de meest succesvolle syndicale campagnes van de voorbije decennia.

Cabral was ook één van de pioniers. De strijd bracht haar voor het hoofdkwartier van McDonald’s in Chicago. Ze betoogde er met de littekens van hete kookplaten op de voorarmen. “Ik ben geen held. Spiderman is een held. Ik deed enkel het enige juiste”, zei Cabral aan New York Daily News.

De strijd is nog niet gestreden. Volgens onderzoekers van het MIT moet een alleenstaande minstens 16,14 verdienen per uur om waardig te kunnen leven in de dure stad New York.

Maar de 15 dollar-beweging zorgde er wel voor dat 22 miljoen werknemers in totaal 68 miljard dollar loonsverhoging kregen sinds de start van de campagne.

Conservatieve denktanks hadden doem en ellende voorspeld. De werkgelegenheid zou krimpen en de horeca zou instorten. Die economen zaten er hard naast. In Seattle, de eerste stad die het minimumloon substantieel verhoogde, steeg de werkgelegenheid in de horeca harder dan de voorbije decennia.

En als hun werkgevers durven hun uren te verminderen, beloven Rivera en Cabral dat ze er snel weer zullen staan met hun bordjes in de lucht.

take down
the paywall
steun ons nu!