redactie

Onze medewerkers kozen markantste artikels 2018

Traditiegetrouw brengen wij bij DeWereldMorgen.be een overzicht van de meest gelezen artikels van het jaar. Daarnaast vroegen we ook aan onze actieve medewerkers naar hun top vijf van de meest markante, opvallende of waardevolle bijdragen die dit jaar op DeWereldMorgen.be zijn verschenen. Lees hier hun keuze.

vrijdag 28 december 2018 13:19
Spread the love

Arbeid

Het dossier van de zware beroepen hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de regering. De sociale partners gooiden de handdoek in de ring. De ministers van Werk en Pensioenen stelden zopas twee bemiddelaars aan: Etienne de Gallataÿ en Paul Soete, een bankier en een CEO. Die keuze alleen al zegt genoeg over de hoop die de regering nog heeft om het dossier te ontmijnen in de Nationale Arbeidsraad.

Aan de vooravond van 17 oktober, de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede, komt Chris Serroyen (hoofd ACV-studiedienst) nog eens terug op de zogenaamde arbeidsdeal van de regering-Michel. De nieuwe hervorming van de werkloosheidsuitkeringen noemt hij een ‘verpauperingsoperatie’. “Wat in het jargon versnelde degressiviteit heet en in de framing ‘werklozen prikkelen is verstandig’, is niet anders dan het versneld duwen van misprezen, kwetsbare mensen in armoede.”

Uitkeringen verlagen, brugpensioen verder afbouwen en de barema’s van oudere werknemers aanpakken. De arbeidsdeal van de regering-Michel lijkt wel een wenslijst van de werkgeversorganisaties. En dat allemaal omdat er ‘maar’ 490.000 werklozen zijn. 

Slechts nieuws voor premier Charles Michel die samen met de regio’s een arbeidsmarktdeal probeert in elkaar te timmeren. De VDAB schrijft in een interne nota dat het aantal werkzoekenden veel minder daalt dan bij de vorige pieken in de economische conjunctuur.

Eind dit jaar overleggen vakbonden en werkgevers over een nieuw loonakkoord. Doordat de vakbonden door een strenge loonwet weinig marge krijgen om loonsopslag te eisen, worden ze door de regering en de werkgevers gedwongen om mee te gaan in de concurrentie- en winstlogica. Het is echter hoog tijd om deze keer een serieuze loonsopslag te eisen.

Afgelopen week hielden wereldwijd duizenden Google-werknemers een ‘walk-out’. Een van hun eisen: meer effectieve werknemersinspraak via een zitje in de raad van bestuur. Zijn werknemers in moderne organisaties zoals Google met al het ‘employee involvement’ dan niet genoeg betrokken? Recent onderzoek toont dat net zoals in de jaren 70, werknemers qua inspraak vooral op hun kin moeten kloppen.

De atypische socioloog Herman Loos bewijst met dit boek niet alleen dat hij over een groot fysiek en psychisch uithoudingsvermogen beschikt, maar ook dat hij een zeer goede pen heeft, waardoor hij zijn lijdensweg als ‘menselijke grondstof’ op een zeer concrete, bij momenten hilarische wijze in beeld kan brengen. 

Griekenland zit naast landen als Wit-Rusland, Libië en Honduras op het beklaagdenbankje tijdens de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Werknemers die kleren stikken bij H&M’s zogenaamde ‘beste’ leveranciers verdienen nog steeds een hongerloon. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale Schone Kleren Campagne. Bulgaarse leveranciers betalen zelfs niet de wettelijke minimumlonen en laten hun werknemers tot 80 uur per week werken

 

Belastingen

Technologiegigant Apple is sinds vorige week meer dan 1.000 miljard waard. Veel meer dan aan het genie van Steve Jobs ligt dat aan de schandalige uitbuiting van werknemers in onderaannemingen én aan de opmerkelijke creativiteit van de fiscale adviseurs van Apple.

Je bent als consument van een Happy Meal niet de verklaring waarom McDonald’s de grootste speler van de fast food industrie is. Het aantal verkochte hamburgers is slechts een klein deel van de winst. Meer dan tachtig procent verzamelt de keten dankzij een rijkelijke belastingkorting op zijn auteursrechten.

Zieke mensen die halftijds terug aan de slag gaan, financieel straffen en ondertussen honderden miljoenen uitdelen aan de farmaceutische sector. Minister van Gezondheid Maggie De Block kan dat.

 

Big Pharma

De farma-industrie verdient gigantisch veel geld met de verkoop van geneesmiddelen, die dan nog niet altijd even werkzaam zijn als wordt beweerd. Een groot marketingapparaat moet de miljardenbusiness aanjagen en in stand houden. Kritische onderzoekers en waarnemers wijzen op de flagrante en volgehouden misbruiken. Zij klagen over soms excessieve winstmarges en willen dat het patentrecht wordt gebruikt om het algemeen belang te dienen.

 

Brexit

De vraag is niet of Brits eerste minister May al dan niet een parlementaire meerderheid zal vinden voor haar Brexit-deal maar wanneer ze de stemming zal verliezen. Dit uitstel wijst op twee zaken: de economische elite in GB is het intern compleet oneens over Brexit en alleen de walging over een mogelijke regering onder Jeremy Corbyn houdt May in het zadel. 

 

Cultuurmarxisme

Anton Jäger bespreekt het boek ‘Cultuurmarxisme’ dat onlangs gepubliceerd werd onder de redactie van Paul Cliteur: “Het is bevreemdend hoe zelfverklaarde intellectuelen in Cultuurmarxisme de meest basale academische regels aan hun laars lappen.”

 

Gele hesjes

Zes vragen en antwoorden over de gele hesjes.

 

Griekenland

De menselijke schade die de sociale inleveringsprogramma’s van de EU de voorbije tien jaar hebben veroorzaakt geeft de Griekse bevolking het recht hen voor de rechtbank te dagen, volgens Olivier De Schutter, voormalig VN-Rapporteur over het Recht op Voedsel.

Vrouwen op de vlucht voor oorlog en conflict verenigen zich in hun strijd tegen misbruik en seksueel geweld, en eisen een beter leven in Europa, stelt Amnesty International vast in een nieuw rapport. 

De Griekse crisis loopt teneinde. De economie groeit, maar daar merkt een groot deel van de Griekse bevolking niets van. Vooral in de gezondheidszorg blijft de crisis enorm voelbaar.

Anderhalf jaar na Adults in the Room van Yanis Varoufakis over zijn korte passage in de Eurogroep schrijft voormalig voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem zijn versie ‘De Eurocrisis – Het verhaal van binnenuit’. Een vlot geschreven en zeer overtuigend relaas – maar niet in de richting die de auteur zelf heeft bedoeld.

 

Israël

Op dezelfde dag dat Joods Actueel via een ‘bezorgd burger’ klacht indiende voor beweerd anti-semitisme tegen vakbondsverantwoordelijke Robrecht Vanderbeeken sprak de Joods-Israëlische mensenrechtenbeweging B’tselem de VN-Veiligheidsraad toe. Hagai El-Ad, directeur van de organisatie, schetste in zijn toespraak een vernietigend beeld van de bezetting van de Palestijnse gebieden en de blokkade van Gaza, die de kritiek op de bezetting in talrijke artikels op deze website volledig bevestigt.

 

Media

In opdracht van het Vlaams Parlement rapporteert de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) jaarlijks over mediaconcentratie in Vlaanderen. Als het van de VRM afhangt, ligt er nogal wat werk op de plank van de huidige en komende ministers van Media.

In het VRT-programma Terzake, op 28 februari, verklaarde Annelies Beck dat BOEH, “Baas OP eigen Hoofd” gevraagd was, “maar dat die er voorlopig niet op in willen gaan”. BOEH bedankte inderdaad voor dit debat. Liefst had Terzake 2 dames met een moslimachtergrond tegenover elkaar geplaatst, een met en een zonder hoofddoek, om te debatteren over de al dan niet vrije keuze om een hoofddoek te dragen. Voor zo’n poppenkast hebben wij bedankt. En we gaven mee waarom.

 

NMBS

Federaal minister van mobiliteit François Bellot (MR) doet heel stoer over de tekortkomingen van de NMBS. De bazen riskeren zowaar loonverlies. Schijn bedriegt. In werkelijkheid doet de NMBS perfect wat deze regering wil bereiken met zijn permanente onderfinanciering: de treingebruikers warm maken voor privatisering.

 

Klimaat

De zomer van 2018 verpulvert records. Mocht dat alleen in dit stuk van Europa zijn, zou je nog van normale uitschieters kunnen spreken. Maar het huidige extreme weer is een globaal fenomeen. En dan kan je moeilijk om de klimaatverandering heen.

Mei 68

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de revolte van mei ’68 plaatsvond. Maar wat was 1968 precies, wat is de betekenis ervan en wat is er van overgebleven? In een reeks bijdragen probeert DeWereldMorgen.be antwoorden te geven op die vragen, die voorbij de slogans, clichés en platitudes gaan. In deze eerste bijdrage wordt dieper ingezoomd op de aanleidingen tot het Franse mei ’68.

Je moet er maar eens op letten. Vrijwel iedere geschiedenis van het Franse mei ‘68 is geschreven als een proces van die periode. Alsof er in die meimaand iets gebeurd is dat schuldigen behoeft of zelfs in zijn totaliteit misdadig was. Alsof er iets plaatsvond dat niet verondersteld was plaats te vinden: een versnelling, een ontsporing, een exces of een roes, waarbij steeds opnieuw de noodzaak gevoeld wordt om doorheen de mist van het verleden de ware toedracht te bepalen.

Was mei ’68 een revolutie? Nee. Maar het was wel de laatste keer dat er zich iets voordeed als een revolutionaire dreiging in West-Europa. Zeker in Frankrijk heeft de staat, al was het maar even, gewankeld en werd een barst geslagen in de muur van de gevestigde macht.

 

Spanje

Rapper Valtònyc gaat de cel in voor het aanzetten tot terroristische acties, het verheerlijken van terrorisme en het beledigen van het Koningshuis. De rapper ging in beroep maar het Grondwettelijk Hof aanvaardt zijn beroep niet. Binnen enkele dagen moet hij de cel in. 
 

Verkiezingen

Voor N-VA moeten de verkiezingen gaan over identiteit en migratie. Aangezien het gemor van gele, groene, blauwe, rode en klimaathesjes over sociale en groene thema’s al maar luider klinkt, wil de partij niet wachten tot de verkiezingen van 26 mei.

CD&V-voorzitter Wouter Beke krijgt de wind van voor nadat ook hij zich afkeerde van de onuitgegeven linkse coalitie in Zelzate. ‘Mag ik u vragen, mijnheer Beke, als u dit een extreem programma vindt, wat vindt u dan van het programma van het ACV en van dat van Beweging.net?’, vraagt Marijke Persoone.

  

Vluchtelingen

Het moest een voorbeeldproces worden. Het parket wou de mensen die vluchtelingen opvangen een klap toedienen door hen voor de rechter te brengen als criminelen. Maar het werd een blamage voor de openbare aanklager. De vier vrijwilligers zijn vrijgesproken. De acht migranten hebben straffen met uitstel gekregen.

Meer dan 1.000 academici keren zich in een opiniestuk tegen de tendens tot ontmenselijking van vluchtelingen en mensen zonder papieren. ‘Wij, als leden van de universitaire gemeenschap, kunnen niet langer zwijgzaam toekijken.’

Ondanks het protest van meer dan 300 organisaties werden vandaag de eerste kinderen opgesloten in het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen naast Brussels Airport. Volgens het Belgische middenveld, en voor veel internationale instellingen, schendt detentie de rechten van kinderen en zou de detentie van kinderen verboden moeten worden. 

De Griekse overheid pakt migranten op en zet die opnieuw de grens met Turkije over. Dit gepaard met onwettige detentie, foltering en mishandeling.

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!