Huawei-winkel in de Brusselse Katelijnestraat (Huawei)
Analyse - Jan Jonckheere

EU legt VS-boycot van Huawei naast zich neer

In de EU bestaat maar weinig animo om het VS-verzoek tot boycot van Chinees telecomgigant Huawei te volgen. De Duitse hoofdverantwoordelijke voor cyberveiligheid zegt dat er geen verbod komt zo lang er geen bewijzen zijn van spionage. Sommige operatoren sparen de kool en de geit: ze gebruiken Nokia-of Ericsson-materiaal voor hun kernnetwerk en Huawei apparatuur voor het ‘Radio Access Network’.

vrijdag 28 december 2018 13:10
Spread the love

Zoals bekend heeft de VS van Nieuw Zeeland en van Australië gedaan gekregen dat deze landen die deel uitmaken van de 5 Eyes contraspionagegroep Huawei verbieden om deel te nemen aan offertes bij de uitrol van 5G-apparatuur.

Stok om de hond te slaan was het veiligheidsargument: m.a.w. Huawei zou kunnen spioneren. In Japan is de situatie confuus. De regering heeft de drie voornaamste operatoren verboden nieuwe 5G apparatuur van Huawei en ZTE te kopen en opgedragen het bestaande 4G-materiaal uit te faseren.

Daartegenover staat in een interne Huawei mail dat de firma actief deelneemt aan 5G testen en ook verzoeken van Japanse operatoren binnenkrijgt tot offertes. In Europa is de toestand weliswaar evenmin eenduidig, maar toch begint er klaarheid te komen. Het VK noch Frankrijk verplichten tot een boycot van Huawei.

Duitsland

Het meest uitgesproken is Arne Schönbohm die aan het hoofd staat van het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI). In een interview met Der Spiegel zegt hij dat Duitsland momenteel “geen betrouwbaar bewijs” heeft gevonden dat de apparatuur van Huawei een risico vormt. Alle grote Duitse telecom netwerken gebruiken Huawei technologie en ook bij de smartphones is Huawei in Duitsland het meest verkochte merk. Voor gewichtige beslissingen als een verbod moeten er bewijzen (van spionage) op tafel komen en die zijn er niet, aldus Schönbohm.

Nog in november heeft Huawei in Bonn een veiligheidslabo geopend waar de Duitse klanten de broncode van hun Huawei-producten kunnen laten verifiëren. Op de Duitse tv lachte de voorzitter van Deutsche Telecom de Amerikaanse vraag om Huawei producten te verbieden weg met de repliek “Waar worden we verondersteld de uitrusting te kopen?” Centraal-Europese landen hebben de VS al te kennen gegeven dat Huawei zo verstrengeld is in hun telecominfrastructuur dat het er niet kan uitgehaald worden.

Groot-Brittannië

Wat de toestand in Groot-Brittannië betreft, werd eerder gezegd dat British Telecom apparatuur van Ericsson en Nokia zou kopen voor zijn kernnetwerk, maar dat Huawei kon meedoen daarbuiten. Ondertussen werden meer preciseringen hierover bekend. Vooreerst betreft dit geen nieuwe politiek, maar één die sinds 2006 geleidelijk werd doorgevoerd.(Huawei)

Het kernnetwerk zal dus uit materiaal bestaan van deze Europese bedrijven terwijl Huawei zal gebruikt worden voor het Radio Access Network. Dit bevindt zich tussen de eindgebruiker en het kernnetwerk dat eigenlijk niet het meeste investeringen vereist. Het Britse 02-netwerk gaat echter verder met het testen van Huawei 5G uitrusting. Volgens Bloomberg hebben de vier Britse netwerken allen contracten met Huawei voor het verrichten van 5G-testen.

Huawei valt in Groot-Brittannië wel uit de boot voor de ontplooiing van het Emergency Services Network, aldus The Sunday Telegraph. Dit netwerk dat de honderdduizenden agenten en ambulancemedewerkers wil toelaten veilig met elkaar en met meldkamers te communiceren kost 2,5 miljard euro. Door Huawei uit te sluiten treedt echter een vertraging van de uitrol op met vier jaar. Roterend Huawei voorzitter Ken Hu verklaarde op 26 december zelfverzekerd dat zijn apparatuur technologisch anderhalf jaar voorop ligt in vergelijking met de concurrentie.

Frankrijk

In Frankrijk komt er ook geen streng verbod want het land streeft naar een pragmatische benadering. Een antenne naast het Élysée is niet hetzelfde als een antenne in Bordeaux, zo wordt geredeneerd. Er is momenteel onvoldoende reden om tot een verbod over te gaan, klinkt het van uit het ministerie. Omdat de Huawei-apparatuur technologisch zeer goed is, vrezen operatoren dat een Huawei verbod Frankrijk doet achterop geraken in de wereldrace naar 5G.

Voor 4G gebruiken de operatoren in l’Ile de France materiaal van Nokia, Ericsson of Cisco terwijl Huawei aangewend wordt in de andere gebieden. Ook CEO van Orange Stephane Richard bepleit qua 5G een evenwicht tussen veiligheids- en technologische overwegingen. De twee andere operatoren, Bouygues Telecom en SFR van Altice kijken uit naar directieven van het Agence nationale de la sécurité des systèmes d’information (ANSSI ). Dit wil volledige toegang tot de gebruikte toegangscodes van de leverancier.

Het oprichten door Huawei van veiligheidslabo’s in verschillende landen bewijst dat Huawei daar geen probleem van maakt. Overigens heeft voorzitter Ken Hu in zijn recente persconferentie van 26 december nogmaals bevestigd 2 miljard dollar uit te willen trekken opdat zijn systemen nog veiliger zouden zijn. Het Britse controlecomité op de activiteiten van Huawei had recentelijk toch zwakheden ontdekt voornamelijk wat het overzicht betreft van zgn. ‘derde partijen’.

België

In België is Huawei de netwerkleverancier van de operatoren Proximus en Orange Belgium. Ook hier wordt opgemerkt dat het tegen Huawei bij verdachtmakingen bleef, maar dat bewijzen nooit geleverd zijn. Er is nog maar één spionage geval bekend, aldus minister De Croo, hierbij verwijzend naar Britse spionage tegen Belgacom. Qua Huawei voert België ondertussen een risicoanalyse uit door het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) dat onder de bevoegdheid valt van premier Michel, aldus het blad De Tijd.

CCB-topman Miguel De Bruycker zegt tegen de krant : “We hebben recent via nationale en internationale kanalen objectieve studies opgevraagd die aantonen dat het gebruik van Huawei-technologie risico’s met zich meebrengt. We hebben zowel academische, civiele als overheidsinstanties gecontacteerd.” Huawei opent in januari 2019 in Brussel eveneens een veiligheidscentrum zoals in Bonn. In Nederland heeft minister Wiebes van Economische Zaken de Tweede Kamer voor komend voorjaar een China-strategie beloofd, waarbij hij zich ook uitspreekt over spionagerisico’s.

Bronnen: Der Spiegel, Les Echos, www.android-mt.com, FT, SCMP, Global Times, Tijd, AsiaTimes

Dit artikel is eerder verschenen op Chinasquare.be

take down
the paywall
steun ons nu!