Tarweveld (E. Dronkert/CC 2:0)

Onze tarwe is niet opgewassen tegen de klimaatverandering

De belangrijkste variëteiten van tarwe, het belangrijkste graangewas voor voeding in de EU, zijn niet bestand tegen het toenemende extreem weer door de klimaatverandering. Uit onderzoek in negen EU-lidstaten blijkt bovendien dat de situatie nog verslechterd is in de voorbije jaren.

donderdag 27 december 2018 14:54
Spread the love

De klimaatverandering betekent niet alleen dat de aarde opwarmt, maar ook dat het weer steeds veranderlijker en extremer wordt. Dat vormt een bedreiging voor de wereldwijde voedselvoorziening, als belangrijke gewassen niet genoeg bestand blijken tegen die schommelingen.

Een groep Europese wetenschappers onderzocht de veerkracht van tarwe, het belangrijkste Europese graangewas, en stelde vast dat de huidige aanpak onvoldoende rekening houdt met de klimaatverandering. Integendeel: in de voorbije vijftien jaar is die veerkracht in sommige landen nog verder afgenomen.

Hitte én neerslagTarwe-aren (CC)

De onderzoekers baseren zich op gegevens van duizenden oogsten in negen Europese landen. Ze keken daarbij telkens hoe de variëteiten reageerden op het weer, en welke variëteiten het beste bestand bleken tegen extreem weer. Vooral hevige neerslag bleek een probleem.

 

Naast rijst en maïs is tarwe de voornaamste graansoort voor voeding in de hele wereld. Tarwe is een belangrijk onderdeel van het Europese dieet. Het is dus belangrijk om klimaatbestendige varianten achter de hand te houden, stellen de wetenschappers.

Regen, droogte, hitte of een koudegolf, met name tijdens het groeiseizoen, kunnen de oogsten aanzienlijke schade toebrengen. Vooral erg natte omstandigheden en overvloedige neerslag blijken een probleem. Opvallend is ook dat hitte een grotere uitdaging vormt dan droogte in het vinden van de meest klimaatbestendige variëteiten.

take down
the paywall
steun ons nu!