redactie

Deze artikels las u massaal in 2018

Op DeWereldMorgen.be doen we het niet voor de clicks, maar het is toch een plezier om te zien dat artikels die er toe doen veel lezers bereiken. Het meest gelezen artikel haalde 88.760 lezers.

woensdag 26 december 2018 15:03
Spread the love

1. Langdurig zieken die deeltijds werk hervatten zijn zwaar gesjareld

Zowat 400.000 mensen zijn langer dan 1 jaar ziek in België. Een deel daarvan krijgt van de medisch adviseur toestemming om deeltijds weer aan de slag te gaan. Zij krijgen hiervoor een stuk loon van de werkgever en een uitkering van het RIZIV uitbetaald door het ziekenfonds. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block en de hele federale regering vinden dat hierop kan worden bespaard.

2. Factcheck ‘ambtenaren en ziektedagen’: Jan Jambon strooide fake news rond

Ambtenaren die op het einde van hun loopbaan kampen met een zware ziekte kunnen – als ze tenminste in de voorbije jaren niet vaak ziek waren – hun loon behouden. De regering zet het mes in dat systeem. En doet dat met leugenachtige argumenten, zo onderzocht blogger Sven Naessens.

3. VRT: uw berichtgeving over bloedbad in Gaza was degoutant

VRT-journalisten, uw verslaggeving over het bloedbad dat het Israëlische leger aanrichtte in Gaza was een absoluut dieptepunt. Ze was vooringenomen, feitelijk fout, bij momenten obsceen en vooral heel laf. U heeft verzaakt aan de meest essentiële journalistieke principes. Correctheid en eerlijkheid hebt u ingeruild voor een postmoderne valse onbetrokkenheid.

4. Beste Maggie De Block, kan u echt geen 300 euro vinden bij uw miljonairsvrienden in plaats van bij zieken?

Zieke mensen die halftijds terug aan de slag gaan, financieel straffen en ondertussen honderden miljoenen uitdelen aan de farmaceutische sector. Minister van Gezondheid Maggie De Block kan dat.

5. Zo gemakkelijk is het om de onzin en onjuistheden van De Wever te doorprikken

In De Morgen schreef De Wever een uitgebreid stuk dat “links” zogezegd voor de keuze stelt: ofwel de sociale zekerheid redden, ofwel open grenzen toelaten. Bij nader inzicht barst het stuk van de fouten, contradicties en retorische kunstgrepen. Wij fileerden de tekst van begin tot einde voor u. Het cursieve deel is de originele tekst van De Wever. Het niet-cursieve onze commentaar erop.

6. Huidige extreme weer over de hele aardbol biedt voorsmaakje van wat ons te wachten staat

De zomer van 2018 verpulvert records. Mocht dat alleen in dit stuk van Europa zijn, zou je nog van normale uitschieters kunnen spreken. Maar het huidige extreme weer is een globaal fenomeen. En dan kan je moeilijk om de klimaatverandering heen.

7. Waarom 1 miljard uitgeven een crisis is maar 221 miljard verliezen niet

“Fiscale spitstechnologie en belastingontwijking kosten ons land tweehonderd keer zoveel als de opvang van asielzoekers. Bij dat eerste haalt men de schouders op; dat tweede vult dagelijks de kranten, de zendtijd, en de sociale media. En enkel het tweede blijkt de term ‘crisis’ waard.” Jan Blommaert herleidt de ‘asielcrisis’ tot zijn ware dimensie

8. Wie denkt dat N-VA van plan is om extremisme binnen rangen op te kuisen, vergist zich

Over de zeer dubieuze houding van N-VA ten aanzien van Schild en Vrienden.

9. Ahed Tamimi ontmaskert het bezettingsregime van Israël

De 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi werd officieel in beschuldiging gesteld voor ‘het in gevaar brengen van de Israëlische veiligheid’. Haar kansen op vrijspraak voor de militaire rechtbank zijn nihil. Haar zaak biedt kansen voor het doorbreken van 50 jaar eenzijdige berichtgeving over de bezetting van Palestina.

10. Zonder bullshit jobs zouden we maar 15 uur per week moeten werken

Wat betekent het als 37 procent van de werknemers aangeeft dat haar of zijn job volstrekt nutteloos is? David Graeber schreef er een fascinerend boek over.

11. Beelden bewijzen: Jambon loog over politiegeweld tegen man die arrestatie van vluchtelingen filmde

Een man die een arrestatie van vluchtelingen in het station van Landen filmde, werd zwaar toegetakeld en beledigd door de politie. Uit de beelden die de Liga voor Mensenrechten publiceerde, blijkt dat minister Jan Jambon verschillende leugens vertelde in het parlement toen hij over het incident ondervraagd werd.

12. Amnesty’s elftal trapt honderd ballen over omheining Russische ambassade

Elf Amnesty-voetballers trapten vandaag, drie dagen voor de start van het WK, honderd gele ballen over de omheining van de Russische ambassade in Brussel. Met de ludieke stunt wil de organisatie aandacht vragen voor de onterechte opsluiting van Oyub Titiev, een prominent Russisch mensenrechtenverdediger.

13. In Argentinië regent het glyfosaat. Met dank aan Monsanto

In de Pampa – de belangrijkste productieregio van Argentinië – bevat de regen tot 80 procent glyfosaat en atrazine, twee onkruidverdelgers. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van La Plata (Buenos Aires).

14. Paul Verhaeghe: “Een leven dat volledig in teken van concurrentie staat, kan geen goed leven zijn”

Op 27 oktober gaf Paul Verhaeghe een lezing op het Brainwash Festival in Amsterdam, in de Waalse Kerk. De lezing is gebaseerd op een hoofdstuk uit zijn nieuwe boek ‘Intimiteit’ dat op 15 november verschijnt bij de Bezige Bij. Dit is de tekst van de lezing.

15. Bart De Wever en co hebben blijkbaar niets begrepen van 30 jaar cordon sanitaire

Bart De Wever, Wouter Beke en Gwendolyn Rutten lijden aan politiek geheugenverlies als ze doen alsof het cordon een poging was om de linkse en rechtse uitersten van het politieke spectrum uit te sluiten. Het cordon was gericht tegen het racisme van het Vlaams Blok en baseerde zich op het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een verdrag waartegen diezelfde Bart De wever al jaren storm loopt.

16. Angst is de broer van dood: N-VA, zijn pionnen en verkiezingsthema’s

Met 2 jaar leeftijdsverschil vluchtten we beiden uit Iran. Ik op mijn 13e met mijn moeder; Darya Safai op haar 25e samen met haar man. Ik meerde hier aan in 1991, zij in 2000. Hier werden we beiden taaie activisten. Mijn strijd kristalliseerde zich uit rond gelijke sanitaire rechten voor vrouwen. Darya’s strijd rond vrouwen die onder Islamisme lijden. Ik wil gratis toiletten voor vrouwen in het straatbeeld. Darya wil hoofddoeken uit het straatbeeld en zo komt ze op de tweede plaats van de N-VA-lijst. Ik ben nog politiek dakloos.

17. Politie valt binnen bij gezinnen die vluchtelingen opvangen

Zondagochtend deed de politie huiszoekingen bij vier gezinnen die vluchtelingen opvangen. Een aantal vluchtelingen werd opgepakt. Ook twee mensen die opvang aanbieden, werden van hun vrijheid beroofd. De vier gastgezinnen waren aangesloten bij het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen. Het Platform heeft het in een reactie over een ‘poging om solidariteit te criminaliseren’.

18. Pensioen: 10 mythes die niet kloppen

Moeten we langer werken omdat we langer leven? Dat klinkt logisch, maar het blijkt één van de vele pensioenmythes te zijn. Ons Recht legde tien mythes voor aan professor Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven.

19. Ex-bokser Freddy De Kerpel opvoeren als enige expert bij verkiezing van fascist? Really VRT?

Een fascist werd verkozen tot president van het vijfde grootste land ter wereld. We spreken hier over Bolsonaro in Brazilië. De VRT vond er niets beters op om toerist en ex-bokser Freddy De Kerpel als (enige) kenner op te voeren in De Zevende Dag. Nadat die een lofzang hield op de moorddadige beloftes van Bolsonaro werd er opnieuw doorgeschakeld naar de studio waar men verder deed alsof er niets gebeurd was.

20. Het hallucinante verhaal van Zakia: 2 maanden in de cel omwille van haar vrijwilligerswerk in Maximiliaanpark

Naast de Franstalige journalistes Myriam en Anouk is er nog een andere vrijwilligster van het Maximiliaanpark die een zware gevangenisstraf riskeert. Zakia, een sociaal assistente uit Brussel, zat al twee maanden in de cel. Haar misdaad is dat ze zich het lot van de vluchtelingen rond het Noordstation aantrok.

take down
the paywall
steun ons nu!