Aan de Vrije Universiteit Brussel blijft de protestactie genaamd ‘Blijf Van Onze Blok’ verder duren. Sinds 6 december hebben studenten zich gevestigd in de inkomhal van het rectoraatsgebouw, waar ze studeren, eten en slapen. De actie is een protest tegen een veldcross die op de universiteit georganiseerd wordt op 6 januari, aan het einde van de blokperiode, net voor de examens.
Deze veldcross zal verscheidene directe gevolgen hebben voor de blokkende studenten. Zo zal de opbouw en afbraak duren van kerstmis tot 10 januari, wordt er geluidshinder verwacht en zullen de massablokruimtes op de universiteit die dag gesloten zijn om het evenement te laten doorgaan. Ook wordt er verkeershinder en beperkte mogelijkheid tot parkeren voor de studenten verwacht. De campus zal ook schade ondervinden. Eerder werd ook aangekondigd dat toegang tot de campus betalend zou zijn, ook voor studenten, maar deze maatregel werd vervolgens terug ingetrokken door de universiteit. Bovendien werd de Studentenraad van de VUB niet betrokken bij het maken van beslissingen over dit evenement.
Het studentenplatform ‘Blijf Van Onze Blok’ haalde eerder al meer dan 1.200 handtekeningen op tegen het organiseren van de sportactiviteit. “Op een populatie van 14.000 studenten kan dat wel tellen. Het is duidelijk dat het draagvlak voor dit evenement niet bijster groot is bij de studenten, integendeel”, zegt Matteo Kopriva, een van de initiatiefnemers van het actieplatform. Ook schreven ze een open brief aan rector Caroline Pauwels. In haar antwoord zegt de rector dat ze begrip heeft voor de bezorgdheden van de studenten, maar de cyclocross niet zal afgelasten. In een gesprek met de actievoerders legt de rector uit dat het evenement een belangrijke gelegenheid is om de VUB op de kaart te zetten. Ondertussen kondigde de universiteit ook aan dat er gezorgd wordt voor alternatieve blokruimtes buiten de VUB.
De actievoerders nemen hier echter geen genoegen mee en zetten de actie voort tot gisteren, donderdag 20 december, net voor de start van de wintervakantie en blokperiode. Op dat moment zitten de studenten reeds twee volledige weken in het rectoraat. Zij vinden dat enkele alternatieven voorzien nog steeds niets verbetert aan de essentie van de zaak, met name dat de rector en het universiteitsbestuur een verkeerde keuze maken door de veldcross te laten doorgaan. Zij stellen dat het de taak van de universiteit is om studenten te ondersteunen in hun studies en hen een geschikte omkadering te geven om te kunnen slagen voor de examens. Onderwijs en onderzoek zou volgens hen steeds de prioriteit moeten zijn van de universiteit, niet een marketingstunt zoals de veldcross.
In een nieuwe open brief schuiven ze nieuwe eisen naar voren. Zo vragen ze totale transparantie voor de studenten omtrent het volledige kostenplaatje van de cross en de alternatieve blokruimtes. Ook eisen ze een officiële verklaring dat gelijkaardige beslissingen in de toekomst ook door de Studentenraad moeten besproken worden. Tenslotte eisen ze dat de VUB officieel verklaart dat de veldcross tijdens de blokperiode een éénmalig evenement is.