Michel maakt zijn ontslag bekend
Analyse, Nieuws, Politiek, België -

Waarom N-VA zo graag vervroegde verkiezingen wil

Voor N-VA moeten de verkiezingen gaan over identiteit en migratie. Aangezien het gemor van gele, groene, blauwe, rode en klimaathesjes over sociale en groene thema's al maar luider klinkt, wil de partij niet wachten tot de verkiezingen van 26 mei.

woensdag 19 december 2018 10:21
Spread the love

Voilà, na één week verder strompelen als Michel II is deze regering nu echt gevallen. Het voortijdige einde van de Belgische regering is de zoveelste pluim op de hoed van de internationale altright-beweging. Het was in de extreem-rechtse krochten van het internet dat de campagne tegen het migratiepact op gang kwam.

‘UN Prepares for Conference to Normalize Mass Migration’, titelde de altright-nieuwssite Breitbart op 30 november 2017. Drie dagen later liet Trump, die ondanks zijn ruzie met oprichter Steve Bannon nog altijd fan is van de site, weten dat de VS zich terugtrekt uit de onderhandelingen over het UN global compact on migration.

Voormalig staatssecretaris Theo Francken leest Breitbart ook, zo blijkt toch uit zijn retweets, maar dat artikel moet hem ontgaan zijn. Hij kwam pas in actie nadat Hongarije, Italië en vooral Oostenrijk afgehaakt waren en nadat het Vlaams Belang zich bij de internationale campagne had aangesloten.

Voor N-VA was de timing ideaal. De regering had op 12 september al haar fiat gegeven aan het migratiepact, zo werd deze week nog eens bevestigd door de Raad van State. Maar dat was één maand voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober en het is op die zondag dat het N-VA begon te dagen dat een groot aantal kiezers over- of terugliepen naar het Vlaams Belang.

Vlaams Belang

N-VA had vier jaar lang zo hard gehamerd op identitaire thema’s en zo vaak op het racistische hondenfluitje geblazen dat het Vlaams Belang slapend groot werd. Op dat moment waren er twee mogelijkheden: ofwel het thema overlaten aan het VB en zich meer op het centrum richten ofwel nog harder naar extreemrechts sturen. Het werd dus de tweede optie. De rest van het verhaal kent u.

De Wever en co kunnen het establishmentstof dat door vier jaar regeren op hen neerdaalde nu van zich afschudden. N-VA kan in de maanden die resten voor de verkiezingen weer als vanouds tekeergaan. De separatistische trom kan weer geroerd worden. Zonder enige schaamte zal ze zelfs weer beginnen toeteren over de begroting die niet in orde is. En deze keer zal geen enkele coalitiepartner in de weg staan van racistische Facebookcampagnes. Zo kan N-VA meteen weer alle flanken afdekken.

Dat is ook de reden waarom N-VA aanstuurde op vervroegde verkiezingen. Het ijzer moet gesmeed worden, terwijl het heet is. De partij heeft ook een spaarpot van 40 miljoen euro waarmee makkelijk twee keer campagne kan worden gevoerd. Mei is immers nog veraf. Er kan nog van alles verkeerd lopen. Bij N-VA zullen ze ook wel het succes gezien hebben van de stakingsacties van vrijdag en de klimaatbetoging van twee weken geleden. Gele, rode, groene en blauwe hesjes tonen dat de sociale onrust groeit. Als dat zo verder gaat, komen sociale en groene thema’s op de agenda. Dan zal het tijdens de kiescampagne ook gaan over dure energie, over de schandalige sabotagehouding van onze regering tijdens internationale klimaatonderhandelingen, over lonen die niet stijgen of over veel jobs die ondraaglijk zijn. Dat Michel tijdens zijn laatste toespraak plots een opening maakte naar links en zijn eigen rechtse beleid leek te willen hervormen, was een teken aan de wand.

Geen vervroegde verkiezingen

Die vervroegde verkiezingen zullen er wellicht niet komen. Vooral omdat ze niets veranderen. Michel is sinds gisteren een regering in lopende zaken. Ook na de verkiezingen zou dat het geval zijn. Verkiezingen komen er alleen als een meerderheid de ontbinding van het parlement stemt, maar enkel Michel kan die motie indienen. Een andere mogelijkheid is de goedkeuring van een herziening van de grondwet. Maar het is politieke science fiction dat daar nog een meerderheid voor gevonden wordt. N-VA is daardoor één van de enige communautaire wapens kwijt.

Dus krijgen we een minderheidskabinet dat nog maanden moet aanmodderen. Michel mag zich enkel nog moeien met de lopende of urgente zaken. Voor elk ander initiatief moet hij een meerderheid vinden in het parlement. Voor wie niet behoort tot de elite hoeft dat geen ramp te zijn. Dankzij de val van de regering zal onder meer de hardere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en de afbouw van het brugpensioen niet gestemd worden.

Het is misschien zelfs een kans om via druk van bewegingen en acties thema’s en wetsvoorstellen op de agenda te zetten. Het parlement kan gewoon beslissen. Politici kunnen gedwongen worden kleur te bekennen.

N-VA zal er alles aan doen om te bewijzen dat België niet ‘werkt’ en dat het ‘volk’ achter haar racistische boodschap staat. Een grote politieke impasse voor en vooral na de verkiezingen is haar natte droom. Leg de hesjes maar klaar.

take down
the paywall
steun ons nu!