Bron: Flickr
Wereld, Economie, Politiek - Jan Jonckheere, chinasquare.be

VS-offensief tegen China escaleert rond Huawei

Hoewel de presidenten Trump en Xi een bestand afsloten in hun handelsconflict, escaleert de technologische koude oorlog tegen Huawei. Op vraag van de VS werd Huawei-topvrouw Sabrina Meng in Canada aangehouden. In het Verenigd Koninkrijk heeft British Telecom ook op VS-verzoek beslist om Huawei apparatuur uit de kern van haar netwerk te halen.

dinsdag 18 december 2018 17:45
Spread the love

Sabrina Meng alias Meng Wanzhou werd op 1 december op doorreis gearresteerd in Vancouver. Dit gebeurde op aanvraag van de VS die volgens medialekken haar verdenken van het niet naleven van het embargo tegen Iran. Meng Wanzhou is de dochter van Huawei stichter Ren Zhengfei en is de Chief Financial Officer van de groep die 180,000 personen te werk stelt.

VS overheidsinstellingen mogen geen apparatuur van ZTE en Huawei gebruiken. De VS verdenken immers dat beide Chinese bedrijven dezelfde afluistermethodes zouden gebruiken als de Amerikaanse diensten die zelfs kanselier Merkel afluisterden. Meestal wordt ook verweten dat Ren Zhengfei zijn loopbaan als ingenieur begon in het leger, zij het zonder militaire graad. De VS slaagden er op die manier al in om ZTE op de rand van het failliet te brengen. Het Trump-bestuur verbood immers Amerikaanse bedrijven verder onderdelen te leveren omdat het bedrijf zich weinig aantrok van de sancties tegen de schending van het embargo tegen Iran.

Volgens Globe and Mail werd Meng door de Canadese justitie op verzoek van de VS opgepakt omdat ze ook zou hebben toegelaten het embargo tegen Iran te doorbreken. Meer bepaald vermeldt de Financial Times dat toen ZTE beschuldigd werd van het ontwijken van sancties, er in een ZTE-document stond dat F7 een groot IT-bedrijf was dat dienst deed als agent om contracten te tekenen voor projecten in landen waartegen een embargo gold. Dit zou wijzen naar Huawei. Hoe dan ook, de arrestatie veroorzaakte op de beurzen wereldwijd een sterke daling. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Beijing heeft de onmiddellijke vrijlating van Meng gevraagd. De Canadese premier Trudeau zei dat de aanhouding niet politiek beïnvloed werd en in de VS verklaarde veiligheidsadviseur Bolton dat hij wel op de hoogte was, maar niet president Trump.

Westers spionagenetwerk

Huawei verkoopt wereldwijd al meer smartphones dan Apple. In netwerk-apparatuur heeft het met 28 procent marktaandeel net iets meer dan zijn westerse concurrenten. Dit is dus een doorn in het oog van president Trump die de technologische opgang van China wil fnuiken.

Trump vond een gewillig oor bij de vijf landen die deel uitmaken van het ‘Five Eyes‘-spionage netwerk: naast de VS zijn dat Australië, Nieuw Zeeland, het VK en Canada. Na de VS hebben nu ook Australië en Nieuw Zeeland op aanraden van hun 5 Eyes-diensten Huawei verboden als leverancier bij het uitrollen van de 5G-netwerken. Een VS-delegatie die vorige maand Europa bezocht, heeft eveneens Duitsland en Italië gewaarschuwd om gelijkaardige veiligheidsmaatregelen te treffen wegens ‘de aanwezigheid van VS bases op hun gebied’. Japan zal volgende week zijn regelgeving hierop afstemmen, aldus het Yomiuri-dagblad.

In het VK woedt de discussie volop en hoofd van de spionagedienst MI6 Alex Younger waarschuwde vorige week dat van het VK wordt verwacht hetzelfde te beslissen als Australië en Nieuw Zeeland. Huawei heeft naar verluidt in het VK al met operator Three een contract getekend voor 5G-apparatuur en doet testen met Vodafone en EE (nu BT).

Naast de Brexit kopzorg zijn er echter twee redenen waarom de besluitvorming in het VK minder vlot zal verlopen dan in de drie voornoemde landen. Vooreerst bestaat er sinds vier jaar in het VK een controledienst op Huawei. Die vond weliswaar kleinere ‘kwetsbaarheden’, maar toch geen backdoors of grote problemen die zouden wijzen op spionage. Tweede ‘moeilijkheid’ is dat de 5G-kit die Huawei ter beschikking stelde aan de VK-operatoren volgens The Financial Times meer geavanceerd is dan deze van de concurrenten Nokia en Ericsson. Hoofd-netwerkarchitect BT Neil McRae zei zelfs ‘Huawei leidt in 5G: het is de enige echte leverancier en de anderen moeten bijbenen’. Ook is het Chinees materiaal goedkoper. Overigens streeft het VK na de Brexit een goede verstandhouding na met China, zij het minder dan tijdens de periode van premier Cameron die een ‘kowtow-houding’ (traditionele Chinese buiging) tegenover China wordt verweten.

De facto heeft British Telecom beslist om de Huawei-onderdelen de komende twee jaar te verwijderen uit de kern van haar netwerk. Wegens de goede kwaliteit van de technologie wordt dit materieel behouden voor de rand rond het kernnetwerk. BT wil ook Huawei uitsluiten om mee te dingen aan toekomstige 5G-contracten.

Pikant detail: de Chinese smartphone producent OnePlus heeft bekend gemaakt in 16 VK-steden haar eerste 5G-toestel op de markt te brengen op het EE-netwerk dat deel uitmaakt van BT. Dit zal nog gebeuren voor Samsung, Huawei of Apple hun eerste 5G-toestel brengen.

Portugal

Uit het recente bezoek van Xi Jinping aan Portugal blijkt dat dit land zich alvast weinig aantrekt van de directieven van het ‘Five Eyes’- spionagenetwerk. Telecom Operator Altice heeft met Huawei, waarmee het sinds 2016 samenwerkt, een contract gesloten om zijn netwerk in 2019 te upgraden tot 5G. Deze overeenkomst is de laatste in een reeks van klanten die Huawei al heeft om 5G uit te rollen. Volgens deSCMP zijn dit al 15 landen in Europa, 5 in het Midden Oosten en drie in Azië. Volgens Jefferies heeft Huawei 40 procent van de Europese telecom markt in handen.

 

Bronnen: SCMP, FT, Huawei, Wikipedia

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Chinasquare.be.

take down
the paywall
steun ons nu!