Lorde (TheRealNews screenshot)
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek -

Israëllobby VS: “Culturele boycot BDS werkt en neemt toe”

In een vertrouwelijk rapport stelt een pro-Israël-organisatie in de VS dat de culturele boycot van BDS een nog grotere impact heeft dan werd gevreesd. De organisatie ziet de steun van Afrikaans-Amerikanen en feministen in de VS als een “verontrustende en toenemende trend” en stelt vast dat BDS succesvol “nieuwe en innovatieve tactieken ontwikkelt om artiesten te bereiken”.

maandag 17 december 2018 10:43
Spread the love

De organisatie Creative Community for Peace (CCFP), een in Los Angeles gevestigde ngo die zich richt op de entertainmentindustrie, stelt in een geheim rapport vast dat de culturele boycot van de BDS-beweging (Boycot-Divestment-Sanction) een veel diepere impact heeft dan oorspronkelijk was gevreesd. De CCFP poseert als een lokaal nonprofit initiatief om vrede en wederzijds begrip te bepleiten tussen Israël en de Palestijnen.

In werkelijkheid blijkt het een front te zijn van een andere organisatie. Stand With Us is een rechtse lobbygroep die wordt gefinancierd door het Israëlisch ministerie van strategische zaken. Dit ministerie werd specifiek opgericht om tegen de BDS-campagne te ageren. 

“Dialoog is beter dan boycot”

De algemene boodschap van CCFP is dat muziek een universele taal is en dat dialoog altijd beter is dan boycot. CCFP wordt echter betaald om moddercampagnes op te zetten tegen artiesten die deelnemen aan de culturele boycot van Israël. Stand With Us ontkent elke financiering vanuit Israël. Het interne rapport van CCFP werd aan het licht gebracht door de Joods-Amerikaanse organisatie Jewish Voice for Peace. Daarin omschrijven CCFP-medewerkers dat meer en meer organisaties voor Afrikaans-Amerikaanse en vrouwenrechten openlijk de kant kiezen van de Palestijnse zaak.De oproep van Roger Waters tegen de bezetting van Palestina word als zeer bedreigend gezien door de Israëllobby, omdat hij een ouder publiek aanspreekt en tegelijk met moreel gezag als jarenlang succesvol entertainer jonge artiesten weet te overtuigen, die op hun beurt een jong publiek aanspreken (TheRealNews screenshot)

Ze zijn ongerust dat de link met de historische strijd van zwarten tegen apartheid in de VS en in Zuid-Afrika de Palestijnse strijd meer “progressieve geloofwaardigheid” geeft. Daarom moet een beweging als Black Lives Matter als een “bedreiging” worden gezien. Hiphop-artiesten en NFL-spelers (Amerikaans voetbal) weigeren propagandareizen naar Israël en spreken zich uit voor Palestijnen. Het rapport vermeldt onder meer een Duits popfestival, zangeres Lorde, Gilberto Gil, Shakira en Roger Waters. Lana del Rey weigerde een enorme som geld voor een optreden in Israël.

De lobby heeft gepoogd de artiesten te besmeuren, zoals Roger Waters die van anti-semitisme werd beschuldigd. CCFP en anderen namen tevens contact met lokale overheden om te pogen optredens van deze artiesten te verbieden. Het rapport stelt  vast dat deze tactieken bijna nooit blijken te werken. 

‘Stille’ boycot is gevaarlijker

Heel wat artiesten die weigeren in Israël op te treden doen dat niet zozeer om de Palestijnen te steunen – dikwijls spreken ze zich daar niet over uit – maar vooral omdat ze niet met Israël willen geassocieerd worden. Die ‘stille’ boycot vindt de Israëllobby zelfs gevaarlijker dan de ‘luide’ boycot van artiesten die openlijk de kant van de Palestijnse rechten kiezen. Bovendien vreest de lobby dat deze stille boycot, juist omdat ze laagdrempelig is voor de betrokkenen, nog meer impact gaat hebben en zich gaat uitbreiden naar de academische en wetenschappelijke wereld.

Bron:

Pro-Israel Lobby Groups Secretly Admits Boycott Is Effective, Leaked Report Shows 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!