Reportage, Economie, Samenleving, Politiek, België -

Veel stakingen en luidruchtige mobilisaties op actiedag van de vakbonden

Geen nationale betoging op de zoveelste actiedag van de vakbonden tegen de regering en de werkgevers. Wel enkele regionale bijeenkomsten en vooral stakingen in tal van bedrijven. Het is opvallend dat ook kleinere bedrijven uit zogenaamde zwakkere sectoren opvallend makkelijk leegliepen.

vrijdag 14 december 2018 15:24
Spread the love

In meer dan 260 metaal- en textielbedrijven werd gestaakt. Ook tal van bedrijven uit de voedingsindustrie werd getroffen. Zelfs werknemers van dienstenchequebedrijven legden het werk neer. In Antwerpen bleef één op vier basisscholen dicht. In die stad was het net als in veel andere regio’s moeilijk een bus of tram van De Lijn te vinden.

Ook op Brucargo werd de staking gevoeld. Acht van de twaalf vertrekkende vrachtvluchten werden geschrapt. In de havenzone van Gent lagen meer dan veertig bedrijven volledig plat. Op verschillende plaatsen kregen wegen en industriezones te maken met filterblokkades. In Leuven werd betoogd.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De actiedag van de vakbonden draaide uit op een vrij omvangrijke stakingsdag. Dat ook kleinere bedrijven uit zwakkere sectoren op de stakingstrein stapten is veelbetekenend. Zij worden natuurlijk het meest getroffen door het probleem van de koopkracht. Het was een thema dat samen met de pensioenproblematiek opvallend aanwezig was op de actiedag.

In Brussel werd het verzamelen geblazen voor de hoofdzetel van werkgeversorganisatie VBO. Geen obligate samenkomst, maar een luidruchtige massa en veel zelf geknutselde bordjes met boodschappen. Vakbondsverantwoordelijken schreeuwden zich vanop het kleine podium de longen uit het lijf. Achter hen doemde de gevel van het VBO op die beklad werd met rode verf.

“Als de werkgevers niet luisteren, komen we terug, nog luidruchtiger en met veel meer”, beloofde Estelle Ceulemans van ABVV Brussel. Ze haalde scherp uit naar de wankele premier Michel die steeds blijft herhalen dat hij ‘job, jobs, jobs’ creëert. ‘Wij willen geen ‘jobs de merde’, maar werkbare en goedbetaalde jobs.’

Haar collega van de liberale vakbond had het over een regering die werknemers maar één perspectief biedt: “werken tot we zombies zijn”. De aanwezige gele hesjes kregen een warm onthaal. Ook op andere acties doken er naast de traditionele groene, rode en blauwe jassen ook vaak gele hesjes op.

De plaats van actie, bij het VBO, was welgekozen. Normaal moeten de vakbonden begin januari rond de tafel gaan zitten met de werkgevers om afspraken te maken rond de loonnorm. Het VBO maakte al duidelijk dat er weinig ruimte is voor loonsverhoging. De loonwet die door de regering-Michel aangescherpt werd, zorgt ook voor een strak keurslijf.

Die situatie kan er voor zorgen dat de sociale spanning na nieuwjaar nog toeneemt. Dat er momenteel geen standvastige regering in het zadel zit, zal zeker ook meespelen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!