Bron: Max Pixel
Nieuws, Economie, Samenleving -

Modern levensritme werkt ziekte in de hand, waarschuwen wetenschappers

We zijn niet gemaakt om nachten lang naar lichtschermen te kijken of intercontinentaal te reizen, waarschuwen wetenschappers. “Als we met onze biologische klok knoeien, knoeien we verregaand met onze gezondheid.” Nieuw onderzoek legt het mechanisme achter een verstoord bioritme bloot.

vrijdag 14 december 2018 14:22
Spread the love

Onze biologische klok reguleert alle noodzakelijke processen in ons lichaam. Omdat het leven alsmaar veeleisender lijkt te worden en we ons dagritme steeds vaker artificieel indelen om nachtwerk, nachtelijke uren achter een lichtscherm, of intercontinentaal reizen mogelijk te maken, waarschuwen Amerikaanse en Japanse wetenschappers nog maar eens voor de gevolgen van een verstoord bioritme.

De impact van een verstoorde biologische klok is enorm, stellen ze naar aanleiding van onderzoek dat een van de sleutelmechanismes blootlegt dat een verstoord bioritme linkt aan een toename van het risico op chronische ziekten zoals obesitas of kanker.

Nachtdienst en nachtverlichting

Het onderzoek, dat verschijnt in het vakblad PNAS, toont aan dat proteïne HNF4A een cruciale rol speelt in ons bioritme en ons slaapwaakpatroon, en bepalend is voor een ontregelde interne klok. De aanwezigheid van HNF4A blokkeert de aanmaak van twee andere eiwitten, waardoor de organen meer kans maken om ziekten te ontwikkelen.

De moderne levensstijl eist vaak onregelmatige ritmes en de onderzoekers waarschuwen dat dit kan bijdragen aan de verstoring van gevoelige mechanismen, inclusief die waarbij eiwitten, zoals HNF4A, betrokken zijn.

“Mensen zijn niet geëvolueerd voor nachtdiensten, nachtverlichting en intercontinentale reizen. Deze moderne uitdagingen vormen een langetermijnbedreiging voor ons bioritme en voor onze gezondheid”, concludeert neuroloog en medeauteur Steve Kay van de University of Southern California.

take down
the paywall
steun ons nu!