Bron: Wikipedia
Nieuws, Wereld, Samenleving -

Meeste journalisten zitten vast in Turkije, China en Egypte

Voor het derde opeenvolgende jaar zitten minstens 251 journalisten wereldwijd gevangen vanwege hun werk. In Turkije zaten op 1 december van dit jaar 68 journalisten vast, in China om 47 en in Egypte minstens 25, meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

vrijdag 14 december 2018 14:29
Spread the love

Autoritaire regimes gebruiken volgens het CPJ steeds vaker gevangenschap om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen. In China en Egypte, maar ook Saoedi-Arabië, werden meer journalisten vastgezet dan vorig jaar.

Nepnieuws

De grote meerderheid, meer dan 70 procent, is beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteiten zoals lidmaatschap van of hulp aan groepen die door de overheid als terroristisch bestempeld worden. Wereldwijd werden ook 28 journalisten vastgezet wegens het verspreiden van nepnieuws. Twee jaar geleden waren dat er nog maar negen.

Egypte zette de meeste journalisten vast op beschuldiging van nepnieuws, namelijk negentien. Daarna volgen Kameroen (4), Rwanda (3) en China (1) en Marokko (1).

Momentopname

Journalisten lopen het meeste risico als ze schrijven over politiek en mensenrechten. CPJ-directeur Joel Simon noemt het “onacceptabel” dat 251 journalisten wereldwijd in de gevangenis zitten, alleen omdat ze het nieuws verslaan.

De cijfers, een momentopname van de situatie op 1 december 2018, laten alleen zien wie vastzit door toedoen van overheden. Journalisten die zijn verdwenen of worden vastgehouden door rebellen of andere niet-gouvernementele groepen, vallen in de categorie “vermist” of “ontvoerd.”

take down
the paywall
steun ons nu!