Bron: Greenpeace Belgium
Nieuws, Europa, Milieu, Politiek -

Klimaatbetogers blokkeren route van staats- en regeringsleiders naar EU-top

Activisten van Greenpeace hebben de officiële motorescortes op weg naar de EU-top in Brussel omgeleid. Met deze actie roepen ze de regeringsleiders op om hun klimaatkoers te wijzigen. Morgen loopt de VN-klimaatconferentie (COP24) in het Poolse Katowice af.

donderdag 13 december 2018 15:26
Spread the love

Meer dan 50 actievoerders uit 8 landen versperden de weg die de 28 EU-staatsleiders gewoonlijk nemen naar het gebouw van de topontmoeting. De activisten klonken zich vast aan elkaar en plaatsten een ijssculptuur van onze smeltende planeet. [1] 

“EU-staatsleiders kunnen niet zomaar voortdoen, want dan dreigt klimaatchaos. Nationale regeringen moeten het plan van de Europese Commissie om klimaatneutraal te zijn tegen 2050 steunen als het absolute minimum. Maar om echt iets aan de klimaatverandering te doen, moeten we dit doel al tegen 2040 halen. De opdracht is enorm, de tijd beperkt, maar de oplossingen bestaan – onze leiders moeten durven springen”, verklaart Joeri Thijs van Greenpeace België.

De Europese Commissie stelde vorige maand een plan voor om de EU klimaatneutraal te maken tegen 2050, maar dat is niet ambitieus genoeg. Greenpeace roept de EU op om voor een netto nuluitstoot te gaan tegen 2040, zodat het nog mogelijk blijft om de globale opwarming te beperken tot 1,5 °C – en dus de ergste gevolgen van klimaatverandering te vermijden.

Voetnoten:

[1] De activisten komen uit België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië en Polen.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!