Nieuws, Samenleving, Politiek, België -

Vrijwilligers van het Maximiliaanpark vrijgesproken. Parket bijt in het zand bij poging solidariteit te criminaliseren

Het moest een voorbeeldproces worden. Het parket wou de mensen die vluchtelingen opvangen een klap toedienen door hen voor de rechter te brengen als criminelen. Maar het werd een blamage voor de openbare aanklager. De vier vrijwilligers zijn vrijgesproken. De acht migranten hebben straffen met uitstel gekregen.

woensdag 12 december 2018 13:06
Spread the love

Zakia, Walid, Myriam en Anouk hebben een verschrikkelijk jaar achter de rug. Hun nachtmerrie begon in oktober vorig jaar toen ze ‘s morgens vroeg door de politie van hun bed werden getild. Zakia en Walid verdwenen voor lange tijd achter de tralies. Hun vermeende misdaad: ze waren actief in de solidariteitsbeweging rond het Maximiliaanpark. Samen met hen werden ook 8 migranten opgepakt.

Het parket van Dendermonde was duidelijk op zoek naar een testcase. De advocaten van de verdachten stelden onmiddellijk vast dat het dossier flinterdun was. Een sim-kaart die geschonken werd aan een vluchteling, een commentaartje op Facebook of vertaalwerk.

Maar het parket duwde door. Gelukkig slaagden de advocaten er in om het proces te verhuizen naar de rechtbank van Brussel. Daar kwam het vandaag tot een uitspraak. De vier vrijwilligers werden vrijgesproken. De acht migranten kregen straffen met uitstel, behalve één beschuldigde die niet kwam opdagen op het proces. De rechter maakt duidelijk een onderscheid tussen grote en kleine vissen. De acht beschuldigden behoren tot de tweede categorie. Zij ondernamen wanhopige pogingen om in het VK te geraken en hielpen elkaar daar bij. Professionele smokkelaars zijn het niet.

Op de uitspraak was het even wachten omdat er chaotische toestanden waren aan het Justitiepaleis. Net als bij elke zitting waren er heel wat sympathisanten aanwezig. De politie wou de identiteit kennen van iedereen en alle gsm’s werden in beslag genomen. Dit leidde tot protest bij de advocaten die het hadden over ‘illegale praktijken’. Uiteindelijk kwam het tot een compromis. De procureur beloofde de lijst van de aanwezigen te vernietigen na de uitspraak.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!