Nieuws, Economie, Samenleving, Cultuur, België -

Jonge Luikse rapper Draner schrijft hymne voor de gele hesjes

De beweging van de gilets jaunes heeft nu ook een lijflied. Daar zorgde de 21-jarige Luikenaar Draner voor. Tijdens de betoging van zaterdag in Brussel nam hij de clip op bij het liedje.

woensdag 12 december 2018 14:35
Spread the love

Een jaar geleden pas begon Draner muziek te maken. Ondertussen heeft hij al 5 liedjes ingeblikt. Gilets jaunes is zijn zesde. Begin december sloot hij zich aan bij de beweging van de gele hesjes. “Ik had net mijn job verloren. Ik zoek werk en in plaats van thuis niets te doen, verkies ik om nuttig te blijven voor het volk”, vertelde hij aan een cameraploeg van RTL die hem opmerkte tijdens een reportage over het protest van de gele hesjes in Luik. Hij was toen al zijn liedje aan het zingen.

Tijdens de actie van de gele hesjes in Brussel vorige zaterdag heeft hij zijn clip opgenomen. “J’en ai marre de ce système qui nous a tellement exploité”, zingt hij.

Zondag plaatste hij de clip op Facebook, maar daar werd hij meteen geblokkeerd. Gedurende drie dagen mocht hij niets publiceren op Facebook. Dat liet hem niet afschrikken. De clip staat sinds zondag op YouTube.

De clip begint met de vaststelling dat de politie zaterdag 450 mensen arresteerde. Mensen die één van de Brusselse treinstations verlieten, werden al preventief opgepakt. De politie zette de grote middelen in tegen het duizendtal actievoerders: drie waterkanonnen, politie te paard en veel traangas.

Een vrouw die de betoging wou verlaten, kreeg pepperspray vol in het gezicht gespoten. De 450 arrestanten werden urenlang in de kou opgesloten in de stallen van de kazerne van Etterbeek. Wie naar het toilet moest, kon niet anders dan plassen in het stro op de grond. Ondertussen sijpelde er water door het plafond. De gele hesjes dienden klacht in bij het Comité P. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!