Bron: Flickr
Opinie, Samenleving, Politiek, België - Tim S Jongers

Meer dan een barst in een halve eierdop

De Marrakeshcoalitie gaat een Marrakeshbeleid vormen en heeft in haar ijver de Vlaams Nationalisten uitgelachen. Die staan nu op campagnemodus, zullen indien nodig guerre totale niet schuwen, maar willen vooral geen nieuwe verkiezingen.

dinsdag 11 december 2018 12:52
Spread the love

Nogmaals, voor de zekerheid, ze willen vooral geen nieuwe verkiezingen. Zolang ze maar niet uitgelachen worden. Daar houden onze Vlaams Nationalisten niet van. Dat er één iemand in dit land kan lachen bij de vertoonde impasse valt te betwijfelen. Een mooi beeld in de wereld van tekenfilmfiguren: niet-lachen als uitlachen ervaren. Calimero die mistig kijkt naar de eigen gecreëerde ravage.

De Vlaams Nationalisten hebben zich de voorbije weken moeten excuseren aan een tempo die zijn weerga niet kent. Ook hebben ze zich getoond als meesters in het semantisch maskeren van bochten, en rode lijnen. Niemand in dit land die wakker lag van dat pact en heel veel mensen in dit land die onze Theo op handen dragen. Die zaken vallen niet te rijmen met extreem rechts hijgend in je nekharen. Dat voelde Calimero aan zijn eierdopje. De vlucht vooruit via Oostenrijk dan maar. Plots is dat land vol bergen waar geen vluchteling over komt het gidsland betreffende migratiepolitiek. Het betere politieke sjerpawerk. Calimero sprong op haar rug.

Door het springen op de Oostenrijkse rug viel Calimero uit de gratie van de coalitiepartners. Scherp sjirpend en wrijvend over de halve eierdop kregen die daarom een andere naam: De Marrakeshcoallitie. Het is beter achtergelaten te worden dan weg te gaan. Dat soort idee.

Dat Calimero omwille van de eigen spagaat door de knieën dreigde te gaan moest dan worden gemaskeerd. De tactiek: Het voorspel rekken tot niemand weer weet waar dat net naartoe moest leiden. Maar ditmaal is het toch meer dan een barst in het halve eierdopje.

Extreem rechts heeft hen kleur doen bekennen, bewijze hun online campagne. De premier heeft ze internationaal te zeiken gezet, bewijze zijn speech in Marokko. De Block trekt de kaart van humaniteit, bewijze haar terugschreven van inschrijvingsquota. De oppositie krijgt nu kansen, bewijze de nadruk op klimaat in het minderheidsbeleid.

En nee, nieuwe verkiezingen willen ze niet. Daarvoor is er in dit land nog te weinig animo om te lachen. Als het nu in Antwerpen nog fout loopt staat Calimero zonder veren. Niet per se het einde, maar wel het begin daarvan. Dan komt mei iets te snel dichterbij.

take down
the paywall
steun ons nu!