Activisten verstoren een panel met een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger

De olie-alliantie (VS, Rusland, Saoedi-Arabië en Koeweit) probeert klimaattop te saboteren

Consternatie op de klimaattop in de Poolse stad Katowice. De VS, Saoedi-Arabië, Koeweit en Rusland proberen het alarmerende rapport van het VN-klimaatpanel IPCC irrelevant te maken. Daarin werd enkele maanden geleden gewaarschuwd dat ons nog weinig jaren resten om de klimaatcatastrofe te vermijden.

maandag 10 december 2018 19:04
Spread the love

Begin oktober bracht het IPCC een rapport uit over wat het verschil is tussen 1,5 graad opwarming en 2 graden. Een rapport nota bene dat alle landen hadden besteld drie jaar geleden op de klimaattop van Parijs. Daarin stond onder meer te lezen dat we nog twaalf jaar hebben om de klimaatcatastrofe tegen te houden en dat er dringende en verregaande maatregelen zonder precedent nodig waren.

Er lag in Polen een motie op tafel die het rapport verwelkomde. De olie-alliantie, zoals de vier landen smalend genoemd worden, wou dat veranderen naar ‘neemt akte van’. Dat zou het makkelijker maken om de conclusie van het rapport naast zich neer te leggen.

De Amerikaanse Buitenlandse Zaken was daarin heel open. “De VS willen akte nemen van het rapport en onze waardering uitspreken voor het werk van de wetenschappers, maar we gaan het niet verwelkomen want dat zou betekenen dat we het rapport steunen”, klonk het.

De Amerikaanse president Trump kondigde vorig jaar aan dat de VS zich terugtrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Volgens The Guardian groeit ook de angst bij wetenschappers dat Trump zich niet enkel terugtrekt, maar nu ook effectief de klimaatconferentie probeert te saboteren.

Klimaatspecialist Michael Mann had het in een interview op de BBC over een samenzwering van slechteriken. May Boeve van de klimaatbeweging 350.org veroordeelde het gedrag van de ‘klimaatontkenners en de gevestigde fossiele brandstofbelangen die er achter zitten’.

Compromis

Het rapport van de IPCC kostte duizenden wetenschappers en diplomaten jaren werk om tot een tekst te komen waar alle VN-landen zich kunnen achter scharen. Dat kostbare compromis nu torpederen, is een ernstige klap voor de strijd tegen de klimaatverandering.

Wegens gebrek aan consensus werd de motie nog niet goedgekeurd. De discussie zou nog dagen kunnen aanslepen. De top zou moeten uitmonden in een draaiboek voor klimaatactie. Er resten daarvoor nog vijf dagen. Naast de motie liggen er nog stekelige kwesties op tafel: transparantie over de uitstoot en financiële hulp aan arme landen die niet meededen aan de historische uitstoot.

Veel zal afhangen van de het organiserende land Polen dat niet meteen bekend staat als vooruitstrevend op vlak van klimaat. Eerder raakte bekend dat de Poolse autoriteiten twaalf leden van klimaatbewegingen en -ngo’s de toegang ontzegde tot het land. Enkelen werden zelfs meteen gedeporteerd. De deportaties gebeurden op basis van wetgeving die eerder dit jaar werd gestemd.

Eén van de twaalf was Zanna Vanrenterghem, die vorige week nog de succesvolle klimaatmars in Brussel mee organiseerde. Die mars bracht 75.000 mensen op de been. Zij werd op een trein richting Wenen gezet, maar werd op het laatste moment toch nog het land binnengelaten.

take down
the paywall
steun ons nu!