- Samira Atillah

Brusselse politie belet betoging van gele hesjes en arresteert 450 mensen

Ook in Brussel wilden de gele hesjes opnieuw op straat komen om te protesteren tegen het asociale regeringsbeleid. Maar van betogen kwam niets in huis. De politie pakte al preventief mensen op aan het station. In totaal werden 450 mensen gearresteerd.

zaterdag 8 december 2018 19:44
Spread the love

Vreedzaam betogen in Brussel, dat was de bedoeling. Tegen het harde beleid van de regering-Michel of wat er nog van over blijft. Er werden zelfs op voorhand afspraken gemaakt en er werd opgeroepen om de handen in de lucht te steken om de voorspelde politiemacht te tonen dat men vreedzame bedoelingen had.

Maar dan toch ingesloten worden door agenten, allemaal een foto moeten laten maken, identiteitskaart laten zien etc. Andere mensen zijn ‘preventief’ opgesloten, zo’n 100-tal, nog voor ze konden gaan demonstreren. Aan stations werden gele hesjes gewoon, zonder meer opgepakt. Een immens politiemacht stond ze doodleuk op te wachten om ‘verdachte mensen’ aan te pakken.

Veel stoottroepen en een immense politiemacht, met zware, stevige knielappen aan, die stonden te popelen om mensen op te pakken en te fouilleren. Mensen die wel konden betogen mochten een parcours lopen, maar sommigen werden daarna toch opgepakt, ook al gebruikten zij totaal geen geweld. Wie snel was kon de arrestaties vermijden. Er was een kleine minderheid relschoppers aanwezig, op de kleine Brusselse ring, waar de politie iedereen ook al volledig had ingesloten.

Ter hoogte van de Lambermontstraat werd de politie bekogeld, maar daarvoor hoeven al die anderen niet gestraft te worden. In een democratie mogen mensen betogen. In een democratie mag je demonstreren en pak je geen mensen op alvorens ze op de straat zijn. In een democratie criminaliseer je niet iedereen en ga je geen mensen preventief oppakken, fouilleren en verdacht maken. In een democratie laat je geen mensen een parcours lopen om ze daarna op te wachten, in te sluiten, op de grond te laten zitten en te arresteren. Dat is sadisme.

Ik heb nog nooit zoveel wenende, angstige burgers gezien. Een jongen zat daar met een gasmasker op om zich te beschermen tegen het traangas. Een agent tilde zijn masker op, spoot er peperspray in en zette het masker terug op. We werden behandeld als slachtvee.

Er werden vandaag studenten, leraars, ouders, en zelfs grootouders, die protesteerden tegen het besparingsbeleid, gearresteerd zonder reden. Allemaal mensen die de besparingen beu zijn, die op hun tandvlees zitten, die kampen met schulden en rode rekeningen. Maar daar tegen protesteren mag blijkbaar niet.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!