Bron: Greenpeace België
Nieuws, Milieu, Politiek -

In 24 uur tekenen meer dan 25.000 Belgen klimaatbrief aan de koning

In 24 uur tijd hebben meer dan 25.000 Belgen een brief ondertekend aan koning Filip, uit bezorgdheid voor het klimaat. Greenpeace neemt het initiatief voor deze brief omdat de regering deze week nog maar eens toont dat ze niet opgewassen is tegen de uitdagingen van de klimaatopwarming en geen besef heeft van de hoogdringendheid.

vrijdag 7 december 2018 15:06
Spread the love

Elke vier seconden krijgt de brief aan de koning er een handtekening bij. “Dit succes toont dat onze landgenoten bijzonder ongerust zijn over het klimaat. 75.000 burgers trokken op 2 december door de straten van Brussel en gisteren overhandigden 500 kinderen brieven aan het parlement. Ze eisen meer klimaatambitie, maar onze politieke leiders blijven doof voor dit luide signaal”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. “Uiteraard weten we dat de koning het klimaatprobleem niet kan wegtoveren, maar we vragen hem om onze politici duidelijk te maken dat het klimaat niet langer wacht.”

De komende maanden moeten er cruciale beslissingen genomen worden om het klimaat leefbaar te houden voor onze kinderen. “Wij zijn geschokt dat onze regering zich in volle klimaattop verliest aan politieke spelletjes. Ons land zou net als bijvoorbeeld Nederland méér klimaatambitie moeten eisen, niet minder. Burgerbewegingen als de klimaatmars en gele hesjes tonen dat er werk aan de winkel is. Er moet nu eindelijk een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid komen, dat ervoor zorgt dat de meest klimaatvriendelijke optie ook de goedkoopste wordt”, zegt Joeri Thijs.

De to do-lijst voor de politiek is meer dan lang genoeg. Dit zijn enkele concrete werven die geen tijdverlies dulden:

  • Het in lijn brengen van de Europese klimaatdoelstellingen met een 1,5°C-scenario (m.a.w. volledige decarbonisatie in de EU tegen 2040)
  • De vertaling hiervan in een Nationaal Energieklimaatplan tegen eind 2018, en een klimaatwet die de doelstellingen van Parijs respecteert en aan alle sectoren (landbouw, energie, transport etc.) doelstellingen oplegt om hiertoe bij te dragen
  • De snelle ontwikkeling en aansluiting op het net van een tweede zone voor offshore wind, en de stimulering van collectieve investeringen in zonnepanelen
  • Een nationaal Mobiliteitspact dat ten laatste in 2028 een einde stelt aan de verkoop van diesel- en benzinewagens, en de lijnen uitzet voor beter en stipter openbaar vervoer op maat van de reiziger.

 

?Bekijk de video waarmee Greenpeace de klimaatbrief lanceerde.

take down
the paywall
steun ons nu!