Bron: PxHere
Nieuws, Wereld, Milieu -

Plastic nanodeeltjes nestelen zich snel in organen zeedieren

Miljarden plastic nanodeeltjes kunnen zich al binnen enkele uren nestelen in belangrijke organen van zeedieren. Dat blijkt uit een Brits experiment van onderzoekers aan de University of Plymouth.

donderdag 6 december 2018 19:46
Spread the love

Onderzoekers van de University of Plymouth keken naar de opname van plastic nanodeeltjes bij een commercieel belangrijk weekdier, de grote mantel. Na blootstelling van zes uur in een laboratorium, hadden miljarden deeltjes van 250 nanometer (ongeveer 0,00025 millimeter) zich opgehoopt in de ingewanden. Aanzienlijk meer deeltjes van 20 nanometer (0,00002 millimeter) hadden zich in het lichaam verspreid, inclusief naar de nieren, kieuwen, spieren en andere organen.

Oceanen

Deze studie is de eerste waarin de opname van nanodeeltjes wordt gekwantificeerd onder omstandigheden die zijn afgestemd op veronderstelde de situatie in de oceanen. Eerder onderzoek werd uitgevoerd met veel hogere concentraties dan die volgens wetenschappers te vinden zijn in de oceanen.

Maya Al Sid Cheikh, postdoctoraal onderzoeker aan de University van Plymouth, zegt dat deze studie voor het eerst duidelijk maakt “dat nanodeeltjes snel worden opgenomen door zee-organismen, en dat ze zich in slechts een paar uur tijd verspreiden naar belangrijke organen.”

Om de in het laboratorium ontwikkelde deeltjes te kunnen traceren, werd er een “label” in opgenomen. Met autoradiografie kon aangetoond worden hoeveel deeltjes zich in welke organen bevonden.

Langdurige blootstelling

Richard Thompson, hoofd van de International Marine Litter Research Unit van de universiteit, noemt het een “baanbrekende studie.” “Begrijpen hoe nanodeeltjes zich gedragen bij inname, is essentieel als je de potentiële gevolgen voor organismen wilt begrijpen”, zegt hij. “Een volgende stap is om deze benadering te gebruiken als leidraad bij onderzoek naar potentiële gevolgen van nanodeeltjes, in het bijzonder bij langdurige blootstellling.” De deeltjes van 20 nanometer bleken na 14 dagen niet meer detecteerbaar. Bij de deeltjes van 250 nanometer duurde dat 48 dagen.

take down
the paywall
steun ons nu!