Opinie, Wereld, Economie, Politiek, België -

Zakendoen met Israël: moreel verantwoord?

Voka Vlaams-Brabant en Flanders Investment and Trade organiseren in kader van de Week van Internationaal Ondernemen een seminarie over de Israëlische economie. Tal van organisaties vinden dit totaal onverantwoord, zolang Israël de mensenrechten van de Palestijnse bevolking en het internationaal recht blijft schenden.

woensdag 5 december 2018 10:18
Spread the love

Donderdag 6 december organiseert Voka Vlaams-Brabant in samenwerking met Flanders Investment and Trade (FIT) een seminarie te Vilvoorde waarbij men de zakelijke opportuniteiten die Israël te bieden heeft naar voren schuift. Meer info vindt u op: https://www.voka.be/activiteiten/week-van-het-internationaal-ondernemen-israel   

Het is enorm contradictorisch dat Flanders Investment and Trade, een tak van de Vlaamse overheid dat valt onder minister-president Geert Bourgeois, een uiteenzetting komt geven op dit seminarie van Voka Vlaams-Brabant. Israël is al meerdere keren veroordeeld volgens het internationaal recht vanwege de schending van mensenrechten. Zelfs in een rapport van de Verenigde Naties werd oorspronkelijk vermeld dat Israël het principe van Apartheid toepast. Het is hypocriet dat Flanders Investment and Trade en Voka Vlaams-Brabant een seminarie organiseren waarbij ze promoten om bedrijfsactiviteiten uit te oefenen met ’s werelds grootste bezetter van deze eeuw. 

Ondanks protest van diverse hoeken stellen de organisatoren dat het nodig is om Israël als land te schetsen in de eerste plaats als economische markt, maar tegelijk ook als land binnen zijn context. Diverse organisaties hebben in een brief hun verontwaardiging getoond over het initiatief. Ze argumenteren dat het onverantwoord is om Israël als normale internationale handelspartner voor te stellen, gezien de systematische schendingen van het internationaal recht en van de mensenrechten. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties onderzoekt momenteel ruim 200 bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingen, die volgens het internationaal recht illegaal zijn.



Na het verdelingsplan van de Verenigde Naties rest er de dag van vandaag nog maar een klein gedeelte van Palestina. Israël blijft tot op vandaag nog steeds illegaal Palestijns grondgebied bezetten. Bron: Palestina Solidariteit

De economische situatie in Israël kan immers niet los worden gezien van de omgang met de bezette Palestijnse gebieden (o.a. bedrijven in de illegale joodse kolonies, omgang met Palestijnse werknemers, dumping van afval in bezette gebieden, …). In een recent rapport (25 september 2018) waarschuwt de Wereldbank ervoor dat de economie in Gaza ‘in vrije val’ is, met o.a. een economische krimp van 6 procent en een werkloosheidsgraad van 54 procent tot 70 procent bij jongeren. De gasexploitatie voor de kust waarnaar verwezen wordt in het programma van de seminarie dient in vraag gesteld te worden omdat deze gasreserves zich in territoriale wateren bevinden die Israël niet zomaar kan claimen (o.a. voor de kust van Gaza), alsook de export van de hightech-sector naar diverse oorlogsgebieden wereldwijd waaronder Jemen. 

Het is cynisch om vier dagen voor de Dag van de Mensenrechten net de mensenrechten van een heel onderdrukt volk te ondermijnen. België heeft als land de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens geratificeerd. Israël is al verschillende keren veroordeeld voor het schenden van mensenrechten. Is het dan ethisch en moreel gezien verantwoord om dit seminarie te laten doorgaan?

Die vraag moet gesteld worden aan minister-president Geert Bourgeois, Flanders Investment and Trade en Voka Vlaams-Brabant Het antwoord op deze vraag is simpelweg: ‘Neen’.

Bronnen:

https://www.dci-palestine.org/

https://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/jul/09/israel-war-gaza-palestine-natural-gas-energy-crisis

http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2018/09/25/cash-strapped-gaza-and-an-economy-in-collapse-put-palestinian-basic-needs-at-risk

http://documents.worldbank.org/curated/en/515891504884716866/pdf/119657-WP-PUBLIC-on-Monday-1-PM-sept-11-AHLC-report-September-8.pdf

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!