Bron: Oxfam-Wereldwinkels
Opinie, Nieuws, Wereld, Economie, Milieu -

“Echte werk Belgische cacaosector begint nu pas”

Oxfam-Wereldwinkels zette vandaag mee haar handtekening onder een partnerschap tussen de overheid, bedrijven, ngo’s, vakbonden en universiteiten voor de verduurzaming van Belgische chocolade. Met de focus op een leefbaar inkomen voor cacaoboeren, een engagement om ontbossing te stoppen én politieke steun voor Europese regelgeving daarvoor, vindt Oxfam-Wereldwinkels drie prioriteiten terug die het tijdens de voorbereiding op tafel legde.

woensdag 5 december 2018 19:23
Spread the love

“Deze engagementen van de sector en de overheid zijn een belangrijke stap richting duurzame Belgische chocolade. Nu is het zaak dit waar te maken, het werkt begint nu pas”, stelt Oxfam-Wereldwinkels. 

Vanaf 2030 moeten de boeren die cacao produceren voor de Belgische chocolade een leefbaar inkomen verdienen. Bovendien mag de cacaoproductie niet langer gepaard gaan met ontbossing. Dat belooft de Belgische chocolade – en retailsector met het partnerschap ‘Beyond Chocolate’ dat er kwam onder impuls van Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.

“Nu alle spelers in de Belgische chocoladesector zich engageren om mee te werken aan een leefbaar inkomen voor cacaoboeren, kunnen we hen voortaan ook aan dat engagement herinneren. De woorden in dit partnerschap moeten nu ook gevolgd worden door daden”, zegt Bart Van Besien, beleidsmedewerker bij Oxfam-Wereldwinkels.

Wetgeving

In de tekst roept Minister De Croo, samen met zijn collega’s Didier Reynders en Marie-Christine Marghem, de Europese Commissie ook op om werk te maken van een ambitieus actieplan, inclusief mogelijke wetgevende acties, om mensenrechten in de cacaoketen te beschermen en ontbossing te stoppen.

Oxfam-Wereldwinkels lobbyde de afgelopen weken hard om die oproep in de tekst te krijgen en de ambitie van het partnerschap te verhogen. Daarmee komt men voor een deel tegemoet aan de oproep die Oxfam-Wereldwinkels tijdens de afgelopen Week van de Fair Trade lanceerde en die ondertussen al door bijna 30.000 Belgen werd ondertekend: ‘verplicht bedrijven om de mensenrechten en het milieu in hun toeleveringsketens te respecteren.’

Certificering

Met het partnerschap engageren de bedrijven zich ook om alle cacao voor Belgische chocolade tegen 2025 te laten certificeren door één van de gekende standaarden (Fairtrade, UTZ, …) of door een duurzaamheidsprogramma van een chocoladebedrijf.

“Dit is een positieve eerste concrete stap, maar niet alle certificeringssystemen en bedrijfsprogramma’s leggen de lat even hoog. Gecertificeerde chocolade is niet per se duurzame chocolade. Certificering kan het inkomen van boeren verbeteren, maar om een leefbaar inkomen te bereiken, volstaat het voorlopig niet. Ook daar zal men de inspanningen moeten verhogen”, aldus Van Besien.

Transparante opvolging

De vooruitgang naar de gestelde objectieven moet nu nauwgezet en transparant opgevolgd worden. Ook is het voor Oxfam-Wereldwinkels belangrijk om de producenten(organisaties) in de cacao-producerende landen bij de realisatie ervan te betrekken. 

In het partnerschap engageert Oxfam-Wereldwinkels zich om een constructieve en kritische bijdrage te leveren aan de dialoog en bij het concretiseren van de criteria en indicatoren. En ook om de eigen ervaringen en expertise te delen en de kennis en ervaringen binnen het wereldwijde netwerk van organisaties waar Oxfam-Wereldwinkels deel van uit maakt toegankelijk te maken.

take down
the paywall
steun ons nu!