Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Nieuws, Europa, Economie, Politiek -

Nieuw EU-voorstel laat meeste techreuzen ontsnappen aan digitale belasting

De ministers van Financiën van de EU zijn er vandaag niet in geslaagd om tot een akkoord te komen over een belasting op digitale diensten. Een akkoord had ervoor kunnen zorgen dat grote technologiebedrijven een kleine belasting zouden moeten betalen. In plaats daarvan hebben Frankrijk en Duitsland een verzwakt nieuw voorstel gepresenteerd om enkel online advertenties te belasten.

dinsdag 4 december 2018 16:01
Spread the love

“Dit verzwakte voorstel zal de meeste tech-reuzen laten ontsnappen aan de nieuwe belasting”, reageert Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker fiscaliteit bij Oxfam-Solidariteit. “Grote technologische bedrijven zullen de komende jaren grotendeels onbelast blijven, terwijl regeringen onderhandelen over structurele oplossingen om het fiscaal systeem aan te passen aan de 21e-eeuwse economie.”

“Dit gebrek aan daadkracht is een grote teleurstelling. Onder de huidige regels genereren veel grote technologiebedrijven enorme winsten, maar betalen amper belastingen in de landen waarin ze actief zijn. Dit is onaanvaardbaar in een wereld waar ongelijkheid toeneemt en op publieke diensten of sociale bescherming wordt bespaard. Wanneer multinationals hun deel van de belasting niet betalen, zijn het gewone burgers in de EU en elders die de prijs betalen.”

“Het is nu essentieel dat EU-lidstaten samenwerken met andere regeringen om snel een wereldwijde, langetermijnoplossing voor ons verouderde belastingstelsel te vinden. Dit mag niet alleen onderhandeld worden door rijke landen onderling – ontwikkelingslanden moeten gelijke inspraak hebben.”

take down
the paywall
steun ons nu!