Bron: Greenpeace Belgium
Nieuws, Europa, Milieu -

12 Greenpeace-activisten, onder wie 3 Belgen, vrijgelaten uit Slovaakse gevangenis

In Slovakije heeft procureur-generaal Jaromír ?ižnár zonet de vrijlating bevolen van de 12 activisten van Greenpeace die daar sinds woensdag in de cel zaten. De twaalf, onder wie drie Belgen, hadden vorige woensdag tijdens een geweldloze actie een spandoek opgehangen aan een koolcentrale in Slovakije. Ze deden dat in de aanloop van de klimaattop (COP24) in Polen om te wijzen op het noodzakelijke afscheid van fossiele brandstoffen als kool.

dinsdag 4 december 2018 15:03
Spread the love

De actievoerders zullen in de loop van de namiddag en avond worden vrijgelaten. Er worden hen geen verdere voorwaarden opgelegd. Ze mogen dus het land verlaten. De aanklacht tegen de actievoerders vervalt echter niet. Er hangt hen nog steeds een gevangenisstraf van 5 jaar boven het hoofd.

“75.000 Belgen kwamen zondag op straat voor het klimaat. Deze dappere actievoerders zaten al sinds woensdag onterecht vast omdat ze opkomen voor het klimaat. We zijn opgelucht dat de rede zegeviert en dat deze buitenproportionele maatregel wordt teruggeschroefd, en we verwachten dat onze actievoerders over de hele lijn worden vrijgesproken. Het zijn geen misdadigers, maar klimaathelden”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België.

take down
the paywall
steun ons nu!