Bron: Amnesty International Vlaanderen
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, België -

Schrijfmarathon Amnesty International neemt vliegende start met 4.098 brieven

De jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International werd vandaag feestelijk op gang getrokken met een geslaagd startevenement in Antwerpen. Op twaalf uur tijd werden maar liefst 4098 brieven en kaartjes geschreven voor mensenrechtenverdedigers in nood, net iets meer dan in 2017. De campagne loopt nog tot 31 december. Over heel de wereld worden de komende weken weer miljoenen brieven geschreven.

maandag 3 december 2018 14:35
Spread the love

Al die brieven hebben wel degelijk grote impact. Tijdens de Schrijfmarathon van 2015 werd er geschreven voor Teodora uit El Salvador en Yecenia uit Mexico. Teodora kreeg 30 jaar cel na haar miskraam en Yecenia werd tot valse bekentenissen gefolterd. Dankzij de stortvloed aan brieven aan de Salvadoraanse en Mexicaanse autoriteiten kwamen beide vrouwen vrij. Vandaag brachten ze een bezoek aan de kick-off van de Schrijfmarathon in Antwerpen.

“We zijn bijzonder vereerd met het bezoek van Teodora en Yecenia. Het is hartverwarmend om hen te zien schrijven voor mensen in nood net zoals er drie jaar geleden ook voor hen geschreven werd. Ze weten als geen ander welk effect een massa brieven kan hebben”, zegt Lore Van Welden.

Dit jaar richt Amnesty International de schijnwerpers tijdens de Schrijfmarathon op enkele straffe vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. Net omdat ze opkomen voor de rechten van anderen zijn ze zelf ook het slachtoffer van onrecht. Meer dan ooit zelfs krijgen ze vandaag te maken met intimidatie, misbruik en geweld, worden ze gevangen genomen, gefolterd en zelfs vermoord.

Zo wordt er bijvoorbeeld geschreven voor Atena Daemi die in een Iraanse cel zit omdat ze campagne voert tegen de doodstraf. Tijdens de marathon worden er brieven geschreven naar de Iraanse autoriteiten om de vrijlating te vragen van Atena.

De Schrijfmarathon streeft trouwens niet alleen naar de vrijlating van mensen die onterecht gevangen zitten. Zo is er een schrijfactie voor Vitalina Koval uit Oekraïne, die eerder dit jaar nog werd aangevallen door extremisten omdat ze opkomt voor de rechten van holebi’s. Tijdens een vreedzame demonstratie afgelopen maart werd ze overgoten met rode verf door een extremistische groep en dat veroorzaakte chemische brandwonden aan haar ogen. Haar aanvallers werden kort opgepakt maar na enkele uren waren ze alweer op vrije voeten. In een brief aan de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken vragen Amnesty-sympathisanten om Vitalina te beschermen en haar aanvallers te vervolgen.

Naast een brief aan de betrokken autoriteiten kunnen mensen ook een solidariteitskaartje sturen naar de mensenrechtenverdedigers zelfs. Die berichten zijn voor hen een bron van moed en hoop. Vitalina Koval uit Oekraïne was vandaag op het event in Antwerpen en verwoordde het zo: “Ik word zo blij van al die solidariteitskaartjes. Ze geven me het gevoel dat ik niet alleen sta. Ik put er kracht uit om mijn strijd verder te zetten.”

De Schrijfmarathon loopt nog tot 31 december. Amnesty-activisten en sympathisanten organiseren grote en kleine schrijfmarathons over heel Vlaanderen. Iedereen kan een marathon organiseren: daarvoor zijn handige actiepakketten verkrijgbaar via www.schrijfmarathon.be. Al meer dan 500 mensen hebben een actiepakket besteld en organiseren één of meerdere marathons thuis, in de bibliotheek, op café of elders. Ook meer dan 20 gemeenten springen op de kar en organiseren een marathon.

Een interview tussen Jani Kazaltzis en Vitalina Koval gemaakt door Amnesty International Vlaanderen.

take down
the paywall
steun ons nu!