Doel 2. Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Milieu, Politiek, België -

Levensduurverlenging Doel 1 en Doel 2 onwettig

De advocaat-generaal van het Europees Hof, Kokott, concludeert dat de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 onwettig is omdat er geen milieueffectenrapport en publieke consultatie plaatsvond. Daarmee geeft de advocaat-generaal de milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Inter-Environnement Wallonie gelijk. Zij zijn dan ook verheugd met dit advies.

vrijdag 30 november 2018 12:53
Spread the love

Juni 2015 besloot de regering om de levensduur van de oudste kerncentrales Doel 1 en Doel 2 met tien jaar te verlengen. Dit gebeurde zonder een milieueffectenrapport én zonder een publieke consultatie. Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Wallonie trokken daarop naar de rechtbank om de beslissing ongedaan te maken. Sara Van Dyck van BBL: “Net zoals de Advocaat Generaal concludeert, vragen de Verdragen van Espoo en Aarhus een grensoverschrijdende milieueffectbeoordeling en publieke inspraak bij een levensduurverlenging van kerncentrales. Uiteraard moet het Europees Hof zich nog uitspreken,  maar het advies van de advocaat-generaal wordt in de meeste gevallen gevolgd. Vervolgens buigt het Grondwettelijk Hof zich terug over de zaak.” BBL en IEW onderzoeken momenteel nog de potentiële concrete juridische gevolgen van dit advies voor de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2. De advocaat-generaal lijkt vreemd genoeg de deur op een kier te zetten voor behoud van de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2.

Zelfs voor windturbines gebeurt milieuonderzoek

“Zelfs voor de bouw van een windturbine moet een milieu-effectenrapport opgemaakt worden”, aldus Sara Van Dyck van BBL. “Het is niet meer dan logisch dat dit ook moet voor een levensduurverlenging van risicovolle kerncentrales in een dichtbevolkt gebied.  Dat een incident niet onwaarschijnlijk is, wordt aangetoond door de talloze mankementen aan de oude kerncentrales. Zo liggen Doel 1 en Doel 2 momenteel stil door lekkende leidingen in het koelwatercircuit.”

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!