Parijs 2018 (foto Wikipedia)

2018 dreigt vierde warmste jaar in metingen te worden

De eerste tien maanden van dit jaar lag de wereldwijde temperatuur bijna 1 graad Celsius hoger dan voor de industriële revolutie. 2018 is goed op weg om het vierde warmste jaar uit de geschiedenis te worden, stelt de World Meteorological Organisation (WMO). 

vrijdag 30 november 2018 13:51
Spread the love

De cijfers zijn te lezen in het ‘WMO provisional Statement on the State of the Climate in 2018‘, een overzicht van de metingen doorheen het jaar en het extreem weer in de hele wereld. Van de voorbije 22 jaar waren er 20 de warmste ooit gemeten. Tijdens de laatste vijf jaar was de temperatuur 1,04 graden Celsius boven het gemiddelde voor de industriële revolutie. 

Extremen

Dit jaar ontstonden al 70 tropische cyclonen – veel meer dan het gemiddelde van 53 – met name in de Stille Oceaan. In augustus kende de Indiase staat Kerala de ergste overstroming sinds de jaren 1920, waarbij 1,4 miljoen mensen moesten vluchten. Overstromingen teisterden ook het westen van Japan en grote delen van Oost-Afrika met onder meer Kenia en Somalië, die voordien te maken hadden met ernstige droogte. 

Grote delen van Europa kregen dan weer te maken met een koudegolf in februari en maart, gevolgd door hitte en droogte in de zomer, met bosbranden in Scandinavië en Griekenland tot gevolg. Ook Australië kreunde onder de droogte, terwijl zowel Japan als Korea nieuwe nationale hitterecords vestigden. 

British Columbia in Canada tekende voor het tweede jaar op rij de grootste bosbranden ooit op, en deze maand nog bleek ‘Camp Fire’ in Californië de meest dodelijke bosbrand ooit in de VS.

Meer dan cijfers

“Dit zijn meer dan alleen maar cijfers”, zegt WMO-onderdirecteur Elena Manaenkova over het rapport. “Elke fractie van een graad opwarming maakt een verschil voor de volksgezondheid, toegang tot voedsel en drinkwater, uitsterven van dieren en planten, het overleven van koraalriffen en zeeleven. Het maakt een verschil voor economische productiviteit, voedselzekerheid en de veerkracht van onze infrastructuur en steden. Het maakt een verschil voor de snelheid waarmee gletsjers smelten en voor de watervoorziening, en de toekomst van laaggelegen eilanden en kustgemeenschappen. Elk beetje telt.”

Voorlopig slaagt de internationale gemeenschap er niet in om de opwarming van de aarde te stoppen. “We liggen helemaal niet op koers om de klimaatdoelen te halen en de temperatuurstijging af te remmen”, zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. “De concentratie van broeikasgassen ligt hoger dan ooit en als de huidige trend aanhoudt, zullen we stijgingen zien met 3 tot 5 graden tegen het einde van deze eeuw. Als we alle gekende fossiele brandstofvoorraden opgebruiken, zal die stijging nog veel hoger liggen.”

“Het is het waard om nog eens te herhalen dat we de eerste generatie zijn die de klimaatverandering ten gronde begrijpt, en de laatste generatie die in staat is om er iets tegen te doen.”

take down
the paywall
steun ons nu!