Aankondiging, Milieu, Politiek, België, Lokaal -

Grootste klimaatmars ooit op 2 december: burgers claimen het klimaat

Met tienduizenden komen de Belgen zondag 2 december op straat voor het klimaat. Climate Express en Klimaatcoalitie, de organisatoren van de ‘Claim the Climate’-mars, eisen een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid. Want sinds het Akkoord van Parijs is de uitstoot in België niet aan het dalen, maar aan het stijgen.

maandag 26 november 2018 11:33
Spread the love

“Overal te lande zijn mensen al weken aan het plannen hoe ze zondag naar de klimaatmars komen”, zegt Charlotte Scheerens, woordvoerder van Climate Express. “De teller staat al op meer dan 25.000 aanwezigen. Burgers zijn in beweging. Maar de politiek staat stil. Op 2 december tonen we dat het klimaat van ons allemaal is en eisen wij een toekomstplan.”

Drie jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs, moeten de ronkende beloften nog steeds worden omgezet in daden. In België leidt een gebrek aan politieke wil en daadkracht er zelfs toe dat de uitstoot van broeikasgassen sinds 2014 opnieuw stijgt. De Belgische ambitie en acties moeten dus dringend een versnelling hoger schakelen.

“Het klimaat verandert en dat voelen we allemaal”, zegt Scheerens. “In onze steden stikken we in de vuile lucht, elk jaar spenderen we miljoenen aan droogteschade voor onze landbouwers en afgelopen zomer was een van de warmste ooit in ons land. Bijna wekelijks worden we geconfronteerd met beelden van bosbranden en overstromingen elders in de wereld.”

Ambitie en daadkracht moeten omhoog, niet de temperatuur

“Op de eerste dag van de internationale klimaattop in Polen geven wij als burgers onze beleidsmakers een krachtig mandaat: haal het onderste uit de kan. We eisen van onze Belgische politici meer ambitie op het Europese en internationale toneel”, zegt Dave van Meel, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie. “Maar ook in eigen land is politieke daadkracht nodig. We wachten al sinds 2012 op een nationaal klimaatplan, dat het beleid stuurt op korte én op lange termijn. In dat beleid moet iedereen mee kunnen. Ook de werknemers uit bedreigde sectoren en mensen uit het Zuiden.”

De klimaatmars start aan het Brusselse Noordstation en eindigt in het Jubelpark. De betogers zullen onderweg langs zes checkpoints wandelen die de politieke eisen op een visuele en interactieve manier uitleggen. “Het wordt niet zomaar een mars, maar een beleving”, zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. “De mobilisatie start lokaal: ‘s morgens vertrekken er al lopers, go-carts en fietsers vanuit heel het land richting Brussel. Later op de dag volgen nog duizenden mensen per bus en trein. ‘s Middags vertrekt de mars dan in 2 stromen: fietsers en wandelaars volgen een aparte route en komen weer samen in het Jubelpark voor een heus klimaatspektakel.”

Voor elke klimaatstrijder die aanwezig is in Brussel wordt door de organisatie Bos+ ook een vierkante meter bos geplant. De helft van het Claim the Climate bos komt in Vlaanderen, de andere helft in het regenwoud van Ecuador.

 

Praktische informatie:

Zondag 2 december 2018 van 12u tot 18u

Klimaatmars:

  • ‘s Ochtends: startmomenten in heel België en tochten te voet, met de fiets, go-cart, trein, … te volgen op www.claimtheclimate.be.
  • 12u: verzamelen aan Brussel Noord (Albert II Laan)
  • 13u: start van de mars te voet
  • 13u30: start van de mars per fiets
  • 13u30-15u30: Mars van Brussel-Noord naar het Jubelpark. Bekijk de details van de route hier. Onderweg zijn er zes checkpoints die de politieke eisen van de klimaatbeweging uitbeelden. In de Wetstraat komen de wandel- en fietsmars terug samen.

Slotspektakel in het Jubelpark:

  • 15u-16u: klimaatspektakel & muziek met Les Fanfoireux
  • 16u-16u15: koorzang
  • 16u15-16u45: speeches van de organisatoren
  • 16u45-17u45: concert van Fugu Mango

Meer info ook te vinden in de uitnodiging op Facebook.

take down
the paywall
steun ons nu!