Analyse, Wereld, Economie, Samenleving, Politiek -

Airbnb wil geen logies uit bezet gebied meer op haar platform

Het besluit van Airbnb om te stoppen met het aanbieden van eigendommen in de illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever is een positieve stap die andere internationale toeristenplatformen zoals Booking.com zouden moeten volgen, aldus Human Rights Watch en Kerem Navot. Ze schreven een rapport over de activiteiten van Airbnb en Booking.com in de Israëlisch koloniale nederzettingen.

donderdag 22 november 2018 10:11
Spread the love

Het rapport van 65 pagina’s getiteld: Bed and Breakfast on Stolen Land: Tourist Rental Listings in West Settlements‘, onderzoekt de status van de grond waarop de accommodaties werden gebouwd.

Human Rights Watch en Kerem Navot hebben nagegaan hoe Airbnb en Booking.com bijdragen aan de economische ondersteuning van de illegale nederzettingen. Ze profiteren van de ernstige rechtenschendingen en diepgewortelde discriminerende praktijken die voortvloeien uit de koloniale nederzettingen. Israëliërs en buitenlanders mogen accommodaties in nederzettingen huren, maar de Palestijnen mogen dat niet.  Dit is de enige case in de wereld waar Airbnb-hosts gasten moeten discrimineren op basis van hun nationaliteit of etnische afkomst.

Airbnb neemt een duidelijk standpunt in

“Airbnb neemt een duidelijk standpunt in tegen discriminatie, ontheemding en gronddiefstal met haar beslissing om accommodaties in illegale nederzettingen die Palestijnen uitsluiten, van haar platform te verwijderen”, zei Arvind Ganesan, directeur bij Human Rights Watch. “Booking.com en andere toeristenplatformen die hun activiteiten in de illegale nederzettingen wel verderzetten, dragen bij aan de verankering van een discriminerend regime op de Westelijke Jordaanoever.”

Airbnb’s antidiscriminatiebeleid verbiedt discriminatie op basis van afkomst in de Verenigde Staten en de Europese Unie, maar staat het elders wel toe, wanneer de nationale wetgeving het toelaat. Op de Westelijke Jordaanoever had Airbnb ingestemd met een beleid waarbij een Palestijnse grondbezitter niet eens mag betalen om in een huis te verblijven dat op zijn eigen grond is gebouwd, laat staan ??om diezelfde grond te bewerken.

Om te voldoen aan hun verantwoordelijkheden volgens de richtsnoeren van de Verenigde Naties wat betreft business en mensenrechten, zijn Human Rights Watch en Kerem Navot van mening dat Booking.com in navolging van Airbnb ook de accommodaties in de illegale nederzettingen van haar platform moet verwijderen.

Human Rights Watch en Kerem Navot op onderzoek

Human Rights Watch en Kerem Navot bekeken de Israëlische en Palestijnse grondkadasters, bezochten drie gebouwen in illegale nederzettingen die op Airbnb staan ??vermeld en vroegen commentaar bij 12 Airbnb- en Booking.com-gastheren. De organisaties reisden ook naar verschillende Palestijnse dorpen in de buurt van vestigingsplaatsen, interviewden vijf functionarissen, twee advocaten en zeven bewoners van wie het land was ingepalmd door illegale nederzettingen. Het rapport weerspiegelt de reacties die ze van Airbnb en Booking.com ontvingen.

Airbnb noteerde ten minste 139 woningen in illegale nederzettingen, met uitzondering van Oost-Jeruzalem, tussen maart en juli 2018. Booking.com had er 26 in juli 2018. Zeventien staan op gronden waarvan de Israëlische autoriteiten erkennen dat het privé-bezit is van Palestijnen, maar dat ingepalmd is door Israëlische kolonisten. 11 woningen liggen in illegale nederzettingen die zelfs geen toestemming hadden van het Israëlische leger, waardoor ze ook illegaal zijn onder de Israëlische wet. Alle Israëlische nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied zijn trouwens illegaal onder internationaal humanitair recht.

Op andermans grond bouwen, verhuren en profijt uit trekken

Zo hebben Airbnb en Booking.com bijvoorbeeld een oplijsting van accommodaties in de Ofra-nederzetting, ten noordoosten van Ramallah. Eén Airbnb-accommodatie staat op een lapje grond dat de Israëlische burgerlijke administratie, de Israëlische militaire tak die belast is met burgerzaken op de Westelijke Jordaanoever, vermeldt als behorend tot de familie van Awni Shaaeb, een 70-jarige inwoner van het aangrenzende Palestijnse dorp Ein Yabroud. 

Shaaeb vertelde Human Rights Watch dat de Israëlische kolonisten het land in 1975 hebben ingepalmd om de illegale nederzetting Ofra op te richten. Luchtfoto’s verkregen door Kerem Navot tonen aan dat de huurwoning op Shaaebs grond die nu op Airbnb staat, in 2006 of 2007 is gebouwd. 

Vakantiewoningen op in beslag genomen gronden

Shaaeb zei dat hij nooit de mogelijkheid heeft gekregen om toestemming te geven voor verhuur op zijn grond of om van de inkomsten te genieten. Ondanks het feit dat hij een Amerikaans staatsburger is, die meer dan drie decennia in de VS heeft gewoond, mag Shaaeb de illegale nederzetting Ofra niet binnen om de huurwoning te bezoeken omdat hij een Palestijnse identiteitskaart heeft. “Andermans grond bezetten is illegaal”, zegt Shaaeb. “Op andermans grond bouwen, het verhuren en er profijt uit  trekken – dat is pas onrecht.”

Nog eens 81 Airbnb- en Booking.com-eigendommen staan ??op grond waarvan Israël verklaart dat het van de staat is via een vaak gebruikt systeem van onteigening van Palestijnen van hun privé grond. De Israëlische autoriteiten verdelen niet alleen die “publieke” grond aan Israëlische burgers op de Westelijke Jordaanoever, wat een schending is van internationaal humanitair recht, maar doet het ook op een manier die Palestijnen discrimineert. 99,75 procent van de zogenaamde publieke grond die zich voor 60 procent op de Westelijke Jordaanoever situeert, wordt voor gebruik toegekend aan Israëlisch burgers, terwijl Palestijnse burgers slechts 0,25 procent mogen gebruiken. 

Accommodaties uit bezet gebied geregistreerd als gelegen in Israël

Sinds juli stonden 76 Airbnb- en Booking.com accommodaties in de bezette Westelijke Jordaanoever geregistreerd als zogenaamde accommodaties die gelegen zijn in Israël.

“Airbnb en Booking.com bieden niet alleen woningen in de illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever die volgens het internationaal humanitair recht illegaal zijn, maar ook in meer afgelegen buitenposten die bovendien illegaal zijn volgens de Israëlische wet, waarvan sommige zelfs verkeerd geregistreerd staan als gelegen in Israël”, zei Dror Etkes, directeur van Kerem Navot. “Gasten die denken dat ze een verblijf in Israël hebben geboekt, blijken zonder het te beseffen hun vakantie door te brengen in een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.”

Airbnb’s internationale beleidsdirecteur vertelde Human Rights Watch, in antwoord op een onderzoek naar hun beleid, dat het bedrijf geen hosts verantwoordelijk houdt voor toegangsbeperkingen opgelegd door overheidsinstanties. Ze vergelijkt de situatie met gevallen waarin een regering een visum weigert aan een potentiële gast.

Palestijnen zijn echter geen buitenlanders, maar de lokale bevolking wiens belangen en welzijn door de wetten van de bezettende macht zou moeten beschermd worden. In plaats daarvan worden ze ontheemd en gediscrimineerd.

Booking.com zei dat het alleen een platform biedt voor het beschikbaar stellen van accommodaties, wat niet neerkomt op het ondersteunen van illegale nederzettingen. Maar haar activiteit draagt ??echter bij aan de economische levensvatbaarheid van illegale nederzettingen en aan de perceptie dat ze legitiem zijn.   

Stoppen met aanbieden accommodatie in bezet gebied 

Geen van beide ondernemingen kan haar bijdrage aan de ernstige schendingen van de rechten die inherent zijn aan de illegale nederzettingen verzachten of vermijden. Net omdat de activiteiten die zij uitvoeren plaatsvinden op onwettig in beslag genomen gronden en onder discriminerende voorwaarden die hen verhinderen om accommodaties te verhuren aan Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever. 

Beide bedrijven hebben de labeling van accommodaties die niet in Israël liggen maar wel zo geregistreerd staan gedeeltelijk gecorrigeerd. Maar zelfs als alle accommodaties juist worden gelabeld, zouden Airbnb en Booking.com nog steeds niet voldoen aan hun verplichtingen onder de VN-richtsnoeren. Human Rights Watch en Kerem Navot geloven dat Airbnb en Booking.com enkel kunnen voldoen aan hun verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten, als ze stoppen met het aanbieden van accommodaties in illegale nederzettingen.

“Geen enkel bedrijf kan beweren een leider te zijn op het gebied van sociale rechtvaardigheid of antidiscriminatie en verdienen aan accommodaties op gestolen land van mensen die onder een bezetting leven en uitgesloten worden van diezelfde accommodaties”, zei Ganesan. “De belofte van Airbnb dat je ‘overal kan bijhoren’, heeft de Westelijke Jordaanoever-Palestijnen al te lang buitengesloten.” 

Enkele voorbeelden van hoe accommodaties in illegale Israëlische nederzettingen  op de Westelijke Jordaanoever omschreven worden op deze platformen:

Voorbeelden van advertenties op Airbnb en Booking

We worden vaak gevraagd: West- of Oost-Jeruzalem? Antwoord: Westers. Er zijn hier geen Arabieren.” – Airbnb accommodatie bevindt zich echter in bezet Oost-Jeruzalem.

“Op zoek naar een gepersonaliseerde ervaring van Israël buiten de gebaande paden? … gelegen in de ‘Gallilee van Jeruzalem’, te midden van de wijngaarden, boomgaarden en natuurlijke bronnen … wij hosten koppels voor enkele overnachtingen, intieme boetiekevenementen [en] unieke workshops. ” – Airbnb-accommodatie bevindt zich in een Israëlische buitenpost, illegaal onder zowel de internationale als de Israëlische wetgeving. 

“Een van de nieuwbouwwoningen in Jeruzalem. Je ontmoet een heleboel lokale gezinnen in de omgeving. Er zijn parken rondom en vriendelijke Joodse buren om elke hoek.” – Airbnb

“Het appartement is ideaal voor stellen, solo-avonturiers, zakenreizigers en gezinnen (met kinderen) … op een perfecte locatie om Israël te verkennen.” – Booking.com 

“Ik bied een vrijstaand huisje aan in onze prachtige tuin gelegen in een gated community in de Biblical Judean Hills … een unieke persoonlijke touch, zoals biologische katoenen lakens, optie veganistisch of vegetarisch ontbijt. Gebruik van lokale producten, inclusief zelf geteeld fruit en kruiden.” – Airbnb

 

Human Rights Watch over Israël / Palestina: https://www.hrw.org/middle-east/n-africa/israel/palestine

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!