Hernieuwbare energiecentrales bouwen binnenkort goedkoper dan steenkoolcentrales te houden

Hernieuwbare energiecentrales bouwen binnenkort goedkoper dan steenkoolcentrales te houden

vrijdag 16 november 2018 15:33
Spread the love

Reeds in 2020 zal het in Azië goedkoper zijn om nieuwe renewables te bouwen dan om nieuwe steenkoolcentrales te bouwen.

Nog straffer: tegen 2027/2028, over amper tien jaar, zal het goedkoper zijn om nieuwe zonnepanelen en onshore windturbines te bouwen dan om bestaande steenkoolcentrales uit te baten.  Investeerders in steenkoolcentrales riskeren tot 60 miljard dollar te verliezen in Indonesië, Vietnam en de Filipijnen.

Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de Carbon Tracker Initiative.

Matt Gray van de Carbon Tracker beweert:

Ermee rekening houdend dat investeringen in de energiesector een horizon hebben van meerdere decennia moeten investeerders en beleidsmakers nu actie ondernemen om ‘stranded assets’ te minimaliseren en toekomstige afhankelijkheid van dure energie te vermijden.”

Het aantal steenkoolcentrales in Azië neemt momenteel sterk toe, maar door de snel dalende kost van hernieuwbare energie zal de gemiddelde steenkoolcentrale reeds na 15 jaren buiten dienst worden gesteld, veel vroeger dan de 40 jaren die gewoonlijk wordt vooropgesteld voor dit type van elektriciteitscentrale.

Terwijl de wereld de overgang maakt naar een lage koolstofeconomie, worden investeerders zich steeds meer bewust van het financiële risico – evenals het milieurisico – geassocieerd met elektriciteitsopwekking uit steenkool, en de groeiende competitiviteit van hernieuwbare energie, en trekken dus hun investeringen terug.

Onder andere de banken Standard Chartered en RBS, en de levensverzekering Nippon Life hebben aangekondigd hun investeringen in steenkool in de regio volledig terug te trekken. Analysten van Citi hebben een vermindering van 80% vastgesteld in investeringen in steenkool tussen 2010 en 2018. Doordat het steeds moeilijker wordt om geld aan te trekken voor nieuwe projecten zullen steenkoolprijzen stijgen, en dat betekent hogere facturen voor consumenten en bedrijven.

De race van ons leven … kan het tij nog op tijd gekeerd worden? Wij hebben het bedenkelijke voorrecht het van op de eerste rij mee te maken.

============================================================

De Citizens’ Climate Lobby is een non-profit, apolitieke grassroots beweging die ijvert voor een meer ambitieus klimaatbeleid. Met bijna 500 groepen over de hele wereld werken onze vrijwilligers om de politieke wil te creëren om de koolstofheffing met klimaatdividend in te voeren.

Voor meer informatie, zie: https://brigittevangerven.wixsite.com/cclbelgium

take down
the paywall
steun ons nu!