Nieuws, Samenleving, Politiek, België -

Beelden bewijzen: Jambon loog over politiegeweld tegen man die arrestatie van vluchtelingen filmde

Een man die een arrestatie van vluchtelingen in het station van Landen filmde, werd zwaar toegetakeld en beledigd door de politie. Uit de beelden die de Liga voor Mensenrechten publiceerde, blijkt dat minister Jan Jambon verschillende leugens vertelde in het parlement toen hij over het incident ondervraagd werd.

donderdag 15 november 2018 12:24
Spread the love

Even terugspoelen naar 1 oktober. In volle kiescampagne kijkt staatssecretaris Theo Francken live toe op een grote politieactie tegen vluchtelingen in de regio tussen Landen en Tienen. Francken tweet er natuurlijk over en spreekt over zichzelf in derde persoon. “Grote politieactie in onze regio. Stop illegale migratie. Onder het oog van Theo Francken: politie haalt transmigranten van trein.”
Diego Dumont wachtte in het station van Landen zijn dochter op. Hij ziet de arrestaties en haalt zijn gsm boven om de politie-operatie te filmen. Een agent stapte op hem toe en vraagt brutaal om daarmee op te houden. Dumont wees de agent op zijn burgerrechten en weigerde. Even later lag hij op de grond en kreeg verschillende slagen toegediend. Dumont was enige tijd werkonbekwaam door de lichamelijke en psychische schade.

Dumont diende al klacht in bij het Comité P dat de feiten ernstig genoeg vindt en doorstuurde naar het parket van Leuven. Dumont en de Franstalige Liga voor de Rechten van de Mens dienen nu ook samen een klacht in bij de procureur des Konings. Volgens de Liga gaat het in deze zaak niet alleen over het geweld dat Dumont werd aangedaan, maar ook over het recht om politie-interventies te filmen. ‘Een essentieel recht in een democratie’, aldus de Liga.

Jambon loog

In het parlement werd minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ondervraagd over de arrestatie. Jambon zei letterlijk: “De betrokkene had duidelijk gedronken. De feiten spreken dus voor zich.” Jambon loog. Uit het medisch onderzoek bleek dat Dumont 0,2 promille alcohol in zijn bloed had. Dat is ver onder de wettelijke limiet om te rijden, namelijk 0,5 promille.

Het was niet de enige leugen van Jambon. Hij zei ook nog: “De man begon onmiddellijk te schreeuwen dat hij het recht had om te filmen.” De Liga voor Mensenrechten publiceerde de beelden die Dumont op die avond nam. Je ziet hoe een agent op de filmende man afstapt en zijn hand opsteekt. Dumont antwoordt zonder zijn stem te verheffen: “Ik mag. Ik ga [de beelden] niet verspreiden.” De man kent dus duidelijk zijn rechten. Jambon zei ook nog: “Hij probeerde de agent te omzeilen om terug te keren naar de scène en verder te filmen.” De beelden tonen dat dat duidelijk niet het geval was.

De agent rukte de gsm uit de handen van de man. Het is pas op dat moment dat hij luider zegt: “Dat mag niet. Dat is verboden.” De agent gebruikte geweld. Op dat moment kwam zijn dochter tussen die zei: “Hij bloedt.” Jambon had het in de Kamer over een “tweede man” die ook begon te schreeuwen.

Op de beelden hoor je Dumont aan de agent vragen waarom hij geweld gebruikt. De agent antwoordde: “Parce que tu es un Wallon.” Omdat u een Waal bent. Dumont herhaalde dat antwoord: “Omdat ik een Waal ben.” De agent: “Ja.”

In een filmpje van de Liga voor Mensenrechten vertelt de arts van het slachtoffer van politiegeweld over de schade die zijn patiënt leed. “Op het moment dat een publieke persoon in de Kamer van volksvertegenwoordigers idioterieën zegt over u en leugens vertelt. Spreekt over dronkenschap terwijl we de biologische bewijzen van het tegendeel in handen hebben. Dan ben je verwoest.”

En dat allemaal ‘onder het oog’ van Francken. Under his eye.

De Liga voor Mensenrechten benadrukt dat er geen enkel algemeen verbod bestaat op het filmen van politieacties.


take down
the paywall
steun ons nu!