Bron: Amnesty International Vlaanderen
Europa, Politiek -

Hervatting proces tegen directeur en voorzitter Amnesty Turkije

Morgen wordt in Istanboel het proces hervat tegen de erevoorzitter van Amnesty Turkije, de voormalige directeur van Amnesty Turkije en negen andere mensenrechtenverdedigers. De aanklachten tegen hen zijn absurd. Amnesty International vraagt de vrijspraak. Een internationale delegatie van Amnesty woont de zitting bij.

dinsdag 6 november 2018 15:39
Spread the love

Taner Kiliç, de erevoorzitter van Amnesty Turkije, en Idil Eser, de intussen voormalige directeur van Amnesty Turkije en negen andere mensenrechtenverdedigers staan terecht voor “lidmaatschap van een terroristische organisatie”. De aantijgingen zijn ongegrond.

“Er is geen enkel geloofwaardig bewijs om de absurde beschuldigingen hard te maken. Het is hoog tijd dat er een einde komt aan deze juridische schijnvertoning. Deze mannen en vrouwen hebben hun leven gewijd aan het verdedigen van de rechten van anderen”, zegt Kumi Naidoo, de secretaris-generaal van Amnesty International.

“Alles samen hebben deze mensenrechtenverdedigers meer dan drie jaar in de cel gezeten. Niks kan deze tijd terug brengen, maar de rechtbank moet hen nu wel eindelijk de vrijspraak gunnen.”

Tijdens de vorige vijf zittingen werd het dossier van de openbare aanklager uitvoerig ontkracht. En toch staan de Turkse autoriteiten toe dat de rechtszaak nodeloos blijft aanslepen.

Taner Kiliç werd in juni 2017 gearresteerd. Hij spendeerde meer dan veertien maanden achter de tralies. Afgelopen augustus werd hij op borg vrijgelaten. De zogenaamde ‘Istanbul 10’, tien mensenrechtenverdedigers waaronder Idil Eser, werden in juli 2017 gearresteerd tijdens een workshop. Acht van hen zaten bijna vier maanden in de cel en kwamen op borg vrij in oktober 2017.

“Taner en de Istanbul 10 staan symbool voor de huidige meedogenloze repressie in Turkije”, zegt Kumi Naidoo. “Mensenrechtenverdedigers verdienen respect en ondersteuning, maar worden in plaats daarvan vervolgd en opgesloten. Taner en de Istanbul 10 moeten vrijgesproken worden en alle mensen die in de cel zitten omwille van hun strijd voor mensenrechten, moeten vrijgelaten worden.”

take down
the paywall
steun ons nu!